Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

SGLT2-remmer vermindert CV sterfte en hospitalisatie voor HF, vooral in diegenen met HF op baseline

Canagliflozin For Prevention Of Heart Failure In Type 2 Diabetes: Results From The CANVAS Program

Gepresenteerd tijdens ACC.18 door Gemma Figtree (Royal North Shore Hospital, University of Sydney, Australia)

Nieuws - 12 mrt. 2018

Introductie en methoden

De gerandomiseerde CANVAS studie evalueerde de SGLT2 remmercanagliflozine 300 mg en 100 mg in vergelijking met placebo, in patiënten met type 3 diabetes (T2DM, HbA1c tussen 7.0% en 10.5%, eGFR ≥30 mL/min/1.73m² ouder dan 30 met CV event in de voorgeschiedenis, of 50 jaar en ouder met ten minste 2 CV risicofactoren). Van de 10142 deelnemers hadden 1461 (14.4%) een eerdere diagnose hartfalen (HF) en 85.6% niet.

Effecten van canagliflozine op CV en renale uitkomsten zijn eerder gepubliceerd, waaronder een 14% daling van het samengestelde eindpunt van CV sterfte, niet-fataal MI en niet-fatale beroerte, minder progressie van albuminurie (-27%) en een 40% lager risico op een samengesteld nier-eindpunt. De doelstellingen van deze analyse waren om ver meer detail de effecten van canagliflozine op HF te verkennen, en om de effectiviteit en veiligheid in patiënten met en zonder HF in de voorgeschiedenis te bepalen.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze analyse van de CANVAS studie laat zien dat in patiënten met T2DM en een verhoogd risico op CVD, canagliflozine het risico op CV sterfte of HHF verlaagde in een brede range van patiëntengroepen. De analyse toont ook dat patiënten met HF in de voorgeschiedenis meer voordeel hebben van behandeling met canagliflozine. Er was geen bewijs voor een verschil in het veiligheidsprofiel op basis van een diagnose HF op baseline.

Disclosures

Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ACC-congres verstrekte informatie

Het ACC journaal 2018 wordt mogelijk gemaakt door Amgen en Novartis.

Deze resultaten werden gelijktijdig gepubliceerd in Circulation

Deel deze pagina met collega's en vrienden: