Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Reversal agent voor FXa-remmers maakt veilig FXa-geassocieerde grote bloedingen ongedaan

Interim Report on the ANNEXA-4 Study: Andexanet For Reversal of Anticoagulation in Factor Xa - Associated Acute Major Bleeding

Gepresenteerd op de ACC.18 door Stuart Connolly (Hamilton, ON, Canada).

Nieuws - 13 mrt. 2018

Introductie en methoden

Factor Xa (FXa)-remmers zijn effectief, maar kunnen grote bloedingen veroorzaken resulterend in ziekenhuisopname en fataliteit. Er is geen specifiek reversal agent beschikbaar voor FXa-remmers. Andexanet was ontwikkeld als een recombinant gemodificeerd FXa-eiwit dat is ontworpen om te dienen als lokmiddel voor FXa-remmers, waardoor het anticoagulerende effect effectief wordt afgescheiden en geneutraliseerd. Van andexanet is aangetoond dat het de anti-FXa-activiteit snel en veilig omkeert bij gezonde vrijwilligers.

ANNEXA-4 is een lopende, prospectieve, open-label, enkelarmige studie van andexanet bij patiënten met acuut ernstige bloedingen tijdens het gebruik van een FXa-remmer. Patiënten die in aanmerking komen hebben acute ernstige bloedingen, binnen 18 uur na hun laatste FXa-remmerdosis. Geïncludeerde patiënten worden behandeld met een 400 of 800 mg andexanet bolus gevolgd door een 4 of 8 mg/min infusie gedurende 2 uur, op basis van de ontvangen FXa-remmer, dosis en tijd sinds de laatste dosis. De primaire eindpunten voor werkzaamheid zijn de verandering in anti-FXa-activiteit met andexanet en het bereiken van een goede of uitstekende hemostase. Tot de veiligheidseindpunten behoorden het optreden van trombose events en sterfte na 30 dagen.

In deze tussentijdse analyse waren 227 patiënten geïncludeerd in de veiligheidspopulatie en 137 in de werkzaamheidspopulatie.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij patiënten met acute ernstige bloedingen terwijl ze een FXa-remmer gebruikten, keerde andexanet de anti-FXa-activiteit snel om en resulteerde dit in een hoge mate van klinisch effectieve hemostase, met een acceptabel aantal nadelige events.

De hoofdauteur van de studie, dr. Connolly, zei: "Deze studie is alleen gericht op patiënten die acuut bloeden, maar er is ook grote interesse in het gebruik van een medicijn zoals andexanet voor patiënten die in een medisch centrum op een FXa-remmer komen en dringend moeten worden geopereerd. We hopen in de toekomst die patiëntenpopulatie te bestuderen."

Disclosures

Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ACC-congres verstrekte informatie

Het ACC journaal 2018 wordt mogelijk gemaakt door Amgen en Novartis.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: