Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verlaging van Lp(a)-c resulteert in lagere LDL-c metingen, maar constante echte LDL-c waarden

Relationship between “LDL-C”, estimated true LDL-C, apolipoprotein B-100 and PCSK9 levels following lipoprotein(a) lowering with an antisense oligonucleotide

Literatuur - Viney NJ, Yeang C, Yang X, et al. - J Clin Lipidol 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Assays die LDL-c meten, kunnen LDL-c niet scheiden van lipoproteïne(a) cholesterol (Lp(a)-c), omdat hun dichtheden overlappen [1]. Daarom is ongeveer 30-45% van het gemeten 'LDL-c' eigenlijk Lp(a)-c [2]. LDL-ccorr is het geschatte echte LDL-c dat gecorrigeerd is voor Lp(a)-c. Lipideverlagende therapieën die LDL-c verlagen, kunnen Lp(a)-massa en Lp(a)-c verhogen, wat betekent dat het behaalde "LDL-c" de som is van echte LDL-c verlaging en Lp (a)-c verhoging die een evenwicht bereikt in plasma [3].

In de huidige analyse werden de veranderingen in "LDL-c", LDL-ccorr, Lp(a)-c, apolipoproteïne B-100 (apoB-100), PCSK9 en lipoproteïne-geassocieerde PCSK9-niveaus beoordeeld in een fase 2 klinische trial van Lp (a) verlaging met het antisense oligonucleotide IONIS-APO(a)Rx.

In dit gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde dosistitratie, fase 2 onderzoek, werden patiënten gerandomiseerd naar placebo (n=29) of IONIS-APO(a)Rx (n=32) subcutaan met een dosisregime van 100 mg wekelijks gedurende 4 weken, 200 mg per week gedurende nog eens 4 weken en 300 mg per week gedurende nog eens 4 weken en een follow-up van 112 dagen [4]. Patiënten die IONIS-APO(a)Rx kregen hadden baseline Lp(a) van 50-175 mg/dL in cohort A (n=24), of >175 mg/dL in cohort B (n=8), terwijl 70% van de patiënten werden behandeld met lipidemodificerende therapieën waaronder statines/ezetimibe.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De echte LDL-c waarden zijn lager dan de gemeten LDL-c in het laboratorium, vanwege de bijdrage van Lp(a)-c. Bij het verlagen van Lp(a)-c neemt de gemeten LDL-c ook af, maar de echte LDL-c niveaus bleven constant. De auteurs stellen een herdefinitie van het totale lipidenprofiel voor, zodanig dat de totale cholesterolwaarde niet alleen LDL-c, HDL-c en VLDL-c omvat, maar ook Lp(a)-c.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op J Clin Lipidol 2018

Klik hier om de slide te bekijken

Deel deze pagina met collega's en vrienden: