Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fase 2 studie met cholesterolbiosyntheseremmer bovenop PCSK9 remmer behaalt primair eindpunt

Nieuws - 27 mrt. 2018

Patiënten met hypercholesterolemie behandeld met bempedoic acid toegevoegd aan de PCSK9 remmer evolocumab hadden een extra LDL-c verlaging van 30% vergeleken met placebo en evolocumab (P<0.001) na acht weken. Ook werd een significante vermindering van 34% in hoogsensitief C-reactief eiwit (hsCRP) gezien in de bempedoic acid-behandelde groep vergeleken met placebo (P<0.029).

In deze fase 2 studie werd aangetoond dat bempedoic acid veilig is en goed wordt verdragen.

Bempedoic acid is een eerste-in-de-klasse, complementaire, oraal beschikbare, eenmaal daagse ATP citraat lyase remmer die de cholesterolbiosynthese verlaagt en LDL-c verlaagt door de LDL-receptor te verhogen. Vergelijkbaar met statines, vermindert bempedoic acid ook hsCRP, een zeer belangrijke marker van inflammatie geassocieerd met CVD.

De trial was ontworpen als een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, multicenter studie die de effectiviteit en veiligheid evalueerde van bempedoic acid 180 mg/dag in patiënten met hypercholesterolemie (LCL-c ≥160 mg/dL) die evolocumab 420 mg elke 4 weken toegediend kregen. Een totaal van 59 patiënten werden gerandomiseerd in een 1:1 ratio om bempedoic acid of placebo toegevoegd aan evolocumab te ontvangen. Het primaire eindpunt was de effectiviteit van LDL-c verlaging van bempedoic acid vs. placebo in patiënten met evolocumab.

“Bempedoic acid heeft eerder aangetoond over het vermogen te beschikken om huidige beschikbare standard-of-care orale LDL-c-verlagende therapieën aan te vullen, en de resultaten van deze fase 2 studie tonen aan dat bempedoic acid ook veilig en effectief kan worden gebruikt bij patiënten waarin LDL-c extra verlaagd moet worden ondanks het nemen van een injecteerbare PCSK9-remmer," zei Tim M. Mayleben, president en chief executive officer van Esperion.

Bron: Persbericht Esperion, 27 maart 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: