Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fysieke activiteit kan hoog genetisch risico voor CVD beïnvloeden

Associations of Fitness, Physical Activity, Strength, and Genetic Risk With Cardiovascular Disease: Longitudinal Analyses in the UK Biobank Study

Literatuur - Tikkanen E, Gustafsson S, Ingelsson E, et al. - Circulation 2018;137: published online ahead of print

Introductie en methoden

Lichaamsbeweging is een kosteneffectieve methode voor CVD preventie, maar fitheid en fysieke activiteit zijn moeilijk nauwkeurig en consistent op grote schaal te meten [1,2]. Bovendien is het niet duidelijk in welke mate beweging het genetisch CVD risico kan compenseren.

In deze analyse van de UK Biobank werden de associaties van fitheid en fysieke activiteit met incidente CVD en sterfte door alle oorzaken geëvalueerd en werd bepaald of deze associaties werden gewijzigd door genetisch risico. Voor dit doel werden objectieve en subjectieve metingen van fitheid en fysieke activiteit samen met informatie van CVD risicofactoren en genomics met betrekking tot mogelijke CVD events en sterfte door alle oorzaken geanalyseerd in 502635 individuen.

De UK Biobank [3] is een longitudinale cohortstudie die meer dan 500.000 personen tussen 40 en 69 jaar tussen 2006 en 2010 heeft opgenomen. De metingen van fitheid en fysieke activiteit waren grijpkracht, totale fysieke activiteit door middel van de korte vorm van de IPAQ vragenlijst [4] en cardiorespiratoire fitness (CRF), beoordeeld met netto zuurstofverbruik [5]. Beschikbare genoomwijde genetische gegevens van 468.095 individuen werden gebruikt en genetische risicoscore (GRS) voor CHD en AF werd berekend als de gewogen som van de risicoallelen door gebruik te maken van effectgrootten uit het referentiegenoom-brede associatiestudie als gewichten [6,7 ]. De ziekte-uitkomsten waren coronaire hartziekte (CHD), beroerte, hartfalen (HF), atriale fibrillatie (AF) en sterfte. De mediane follow-up was 6.1 jaar (interkwartielbereik: 5.4 – 6.8 jaar).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een grote populatie-gebaseerde analyse waren verschillende metingen van fitheid en fysieke activiteit omgekeerd geassocieerd met toekomstige CVD-events en sterfte door alle oorzaken. Onder degenen met hoge, intermediaire of lage genetische aanleg voor CHD en AF, was er een graduele omgekeerde associatie met deze parameters voor elk stratum van genetisch risico, wat suggereert dat een verhoogd genetisch risico op CVD kan worden gecompenseerd door beweging.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Circulation

Deel deze pagina met collega's en vrienden: