Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Wereldprimeur: AMC implanteert eerste zelf-ontplooiende gemotoriseerde transkatheter hartklep

Nieuws - 23 apr. 2018

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam is het eerste hartcentrum dat een nieuwe biologische, zelf-ontplooiende gemotoriseerde transkatheter hartklep heeft geïmplanteerd. De hartklep heeft onlangs CE-markering ontvangen. De plaatsing wordt gedaan via een katheter in de lies bij patiënten met ernstige, symptomatische aortaklepstenose, die niet in aanmerking komen voor een openhartoperatie. Met name patiënten met een hoog operatierisico kunnen baat hebben bij deze zogenaamde TAVI procedure. De zelf-ontplooiende hartklep wordt op een katheter naar het hart gebracht via de aorta en vervolgens nauwkeurig geplaatst op de vernauwde, verkalkte hartklep.

Het Europese keurmerk werd toegekend op basis van de resultaten van CENTERA-EU studie. Aan deze studie deden 203 aortaklepstenosepatiënten met een hoog operatierisico mee, in 23 hartcentra in Australië, Nieuw Zeeland en Europa, waaronder het AMC. De resultaten van de eerste 30 dagen na plaatsing werden gepresenteerd tijdens het EuroPCR congres 2017. De studieuitkomsten toonden een hoog overlevingspercentage aan van 99%, bij 2,5% trad een invaliderende beroerte op en bij 4,9% was een permanente pacemaker nodig na 30 dagen. Bij 0,6% trad een klein paravalvulair lek op. Grote paravalvulaire lekkage kwam tijdens deze studie niet voor. Bij alle patiënten werd de hartklep geplaatst via de transfemorale route (via een katheter in de lies) en geen van de patiënten ging onder algehele narcose.

Deze biologische transkatheter aortaklep kan tijdens de procedure via een katheter in de lies eventueel opnieuw worden gepositioneerd en teruggehaald in het hart met behulp van het gemotoriseerde implantatiesysteem. De CENTERA aortaklep kan door een cardioloog geplaatst worden met een laag profiel, 14-French gemotoriseerd systeem.

Bron: Persbericht Public Eyes Healthcare Communications BV namens Edwards Lifesciences

Deel deze pagina met collega's en vrienden: