Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Tijd tot voordeel varieert tussen klinische trials van lipideverlagende therapieën

Variations in Time to Benefit Among Clinical Trials of Cholesterol-Lowering Drugs

Literatuur - Barter PJ en Waters DD. - J Clin Lipidol 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Tijd tot voordeel (time to benefit, TTB) is belangrijk omdat het kan helpen begrijpen hoe een behandeling werkt, het helpt om te beslissen om of en wanneer, een klinische studie te stoppen vanwege gebrek aan nut, en het ondersteunt de beslissing voor behandeling of niet van oudere patiënten met meerdere ziekten en een verminderde levensverwachting.

Grote, gerandomiseerde, gecontroleerde, dubbelblinde, cardiovasculaire klinische uitkomsttrials met statines zijn afgerond, evenals verschillende studies met andere lipideverlagende geneesmiddelen, waaronder colestyramine, gemfibrozil, ezetimibe, evolocumab, alirocumab en anacetrapib. Het doel van deze analyse was om de TTB's van 24 klinische trials met lipideverlagende geneesmiddelen te vergelijken. Voor dit doel werden voordeelcurves gemaakt door de curves van placebo of het geneesmiddel waarmee werd vergeleken af te trekken van de curven van actieve behandeling. TTB werd bepaald door visuele inspectie van de uitkomstcurven voor het primaire eindpunt.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

TTB varieert tussen lipideverlagende therapieën. In sommige trials, vooral die met atorvastatine, was het voordeel duidelijk binnen het eerste jaar, maar een vroeg voordeel is niet te verwachten bij alle LDL-c verlagende geneesmiddelen. Eventueel voordeel kan niet worden uitgesloten, zelfs als de uitkomstcurven niet scheiden vóór 30 maanden behandeling. De resultaten van deze analyse kunnen van belang zijn voor degenen die klinische trials voor cholesterolverlagende geneesmiddelen ontwerpen of evalueren.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Clin Lipidol 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: