Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Cannabisgebruik geassocieerd met lager AF-risico bij hartfalen

Relation of Cannabis Use and Atrial Fibrillation Among Patients Hospitalized for Heart Failure

Literatuur - Adegbala O, Adejumo AC, Olakanmi O, et al. - Am J Cardiol 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Linkerventrikeldysfunctie wordt gecompenseerd door de activering van het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een verhoogd inotroop effect, evenals tot een verhoogd risico op atriumfibrilleren (AF) [1]. Cannabis is wereldwijd een populaire recreatieve drug en kan van invloed zijn bij het optreden van AF bij patiënten met hartfalen (HF), aangezien cannabis dosisafhankelijke verschillende effecten heeft op het autonome zenuwstelsel [2].

In deze retrospectieve analyse werd de associatie tussen cannabisgebruik en AF bij patiënten met HF geëvalueerd, in een project van gezondheidszorgkosten en gebruik in 2014–National Inpatient Sample (NIS) dataset [3]. Alle volwassen patiënten (leeftijd ≥18 jaar) met een diagnose van primaire en secundaire HF werden opgenomen en bij patiënten met een ontslagdiagnose van AF werden cannabisgebruikers geïdentificeerd. Cannabisgebruikers werden 1:1 vergeleken met propensity-matched niet-gebruikers. Elke groep omvatte 3548 patiënten.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een retrospectieve analyse van een database met gegevens van gezondheidszorgkosten en gebruik, was cannabisgebruik geassocieerd met een lager AF-risico bij HF patiënten, in vergelijking met propensity matched controles. De auteurs suggereren dat cannabis een beschermend effect kan hebben op AF, mogelijk via het endocannabinoïdesysteem.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Am J Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: