Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Elektrische auto’s veilig voor patiënten met pacemaker/ICD

Electric Cars and Electromagnetic Interference With Cardiac Implantable Electronic Devices: A Cross-sectional Evaluation

Literatuur - Lennerz C, O'Connor M, Horlbeck L, et al. - Ann Intern Med. 2018; published online ahead of print

Introduction en methoden

Geïmplanteerde electronische hartdevices, zoals pacemakers en implanteerbare cardioverter defibrillators (ICD) kunnen beïnvloed worden door elektromagnetische interferentie (EMI), dat remming van pacing kan veroorzaken, of onterechte levering van een shock, of herprogrammering van het device. Elektrische auto’s zijn een mogelijke bron van EMI, maar voldoende veiligheidsdata ontbreken ten aanzien van of hun gebruik beperkt zou moeten worden in patiënten met pacemakers/ICDs.

Deze studie beoogde daarom te bepalen of elektrische auto’s EMI veroorzaken en als gevolg daarvan pacemaker/ICD verstoring. Hiertoe werden patiënten met een pacemaker/ICD, die optimaal geprogrammeerd waren om EMI volgens vaststaande protocollen te detecteren [1], getest tijdens gebruik van een elektrische auto, in drie stappen:

Er werden geen hybride auto’s getest. Deelnemers met verdenking op een slecht functionerende lead/sensor or minder dan 3 maanden resterende pacemaker/ICD batterij-lading werden geëxcludeerd van analyse.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Elektrische en magnetische velden opgewekt tijdens gebruik of opladen van elektrische auto’s had geen invloed op de functie of programmering van pacemakers/ICDs. Elektrische auto’s lijken veilig voor patiënten met een pacemaker/ICD, en er is op basis van deze studie geen aanleiding voor beperkingen van het gebruik van deze auto’s door patiënten met een pacemaker/ICD.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Ann Intern Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: