Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Simpele ondervoeding-scores voorspellen sterfte in HF

Prevalence and Prognostic Significance of Malnutrition Using 3 Scoring Systems Among Outpatients With Heart Failure. A Comparison With Body Mass Index

Literatuur - Sze S, Pellicori P, Kazmi S, et al. - J Am Coll Cardiol HF 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Er zijn 3 ondervoeding-scores die bestudeerd zijn in HF [1-4]:

Er zijn data die laten zien dat iedere score HF patiënten identificeert met verschillende niveaus van ondervoeding en dat ze uitkomsten voorspellen, maar het is niet duidelijk of de diagnostische waarde van ondervoeding en het voorspellende vermogen van de 3 scores verschillen.

In deze studie werd de prevalentie en prognostisch belang van ondervoeding onderzocht, door de 3 verschillende scores, in een groot cohort van ambulante patiënten die waren doorverwezen naar een gespecialiseerde kliniek tussen 2000 en 2016. Het primaire eindpunt was totale sterfte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Matige en ernstige ondervoeding in HF patiënten, bepaald met simpele ondervoeding-scores, is geassocieerd met hogere totale sterfte vergeleken met HF patiënten zonder of met lichte ondervoeding. Simpele ondervoeding-scores waren sterker gerelateerd aan uitkomsten dan BMI en de auteurs concluderen dan ook dat BMI niet gebruikt zou moeten worden als surrogaat van voedingsstatus in HF patiënten.

Redactioneel commentaar

Kinugawa en Fukushima [6] bespreken in hun redactionele artikel de beperkingen van de studie van Sze et al., waaronder de enkele beoordeling van ondervoeding tijdens het onderzoek, en eveneens het feit dat de 3 gebruikte indexen mogelijk niet de ware voedingsstatus weerspiegelen in HF, zoals het geval zou zijn geweest met de gevalideerde en uitgebreide Subjectieve Globale Beoordeling of de Mini Nutritional Assessment. De auteurs concluderen: ‘Ondervoeding gedefinieerd door eenvoudige voedingsscreeningen komt veel voor bij poliklinische patiënten met HF en biedt een kritische aanwijzing voor het stratificeren van patiënten met hoge sterfte. Verder onderzoek is nodig om na te gaan of voedingsgerelateerd management en interventie sterfte kan verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren bij patiënten met HF die leven in het tijdperk van een vergrijzende samenleving.'

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol HF

Klik hier om de slide te bekijken

Deel deze pagina met collega's en vrienden: