Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ESC HF 2018

Nieuws vanaf het ESC Heart Failure 2018 congres, gehouden in Wenen, Oostenrijk op 26-29 mei.

GRAND DEBATE | Is katheterablatie superieur aan geneesmiddelen in de behandeling van patiënten met AF en HF?

ESC Heart Failure 2018, Wenen
ESC Heart Failure 2018, Wenen

ESC HF 2018 Het tweede deel van het Grand Debate over Geneesmiddelen of interventies richtte zich op de waarde van katheterablatie in vergelijking met geneesmiddelen voor de behandeling van patiënten met zowel AF als HF.

Veel vooruitgang in hartfalentherapie in de afgelopen drie decennia, vooral met combinatietherapie

Nieuws - 29 mei 2018
Een netwerk meta-analyse toonde aan dat het incrementele gebruik van ziektemodificerende therapieën ziekenhuisopnames en mortaliteit verlaagt, wat de richtlijnaanbevelingen ondersteunt.

ESC HF 2018 Een netwerk meta-analyse toonde aan dat het incrementele gebruik van ziektemodificerende therapieën ziekenhuisopnames en mortaliteit verlaagt, wat de richtlijnaanbevelingen ondersteunt.

GRAND DEBATE II | HFmrEF is vergelijkbaar met HFrEF – of toch niet?

ESC Heart Failure 2018 - Wenen
ESC Heart Failure 2018 - Wenen

ESC HF 2018 In dit debat werd duidelijk dat nog niet iedereen overtuigd is van het gebruik van de nieuwe ejectiefractiecategorie HFmrEF die in 2016 is geïntroduceerd in de nieuwste ESC HF richtlijnen.

Nog een reden waarom het belangrijk is om ijzerdeficiëntie te behandelen

3' educatie - 28 mei 2018 - Mireille Emans - Rotterdam
Mireille Emans geeft een impressie van welk nieuws in Wenen werd gepresenteerd, waaronder het belang van ijzer op celniveau.

ESC HF 2018 Mireille Emans geeft een impressie van welk nieuws in Wenen werd gepresenteerd, waaronder het belang van ijzer op celniveau.

Tachtigers met HFrEF hebben baat bij RASi

Nieuws - 28 mei 2018
SwedeHF gegevens tonen aan dat RASi geassocieerd is met verminderde morbiditeit en mortaliteit bij HF patiënten van 80 jaar en ouder. Absolute risicovermindering is groter dan bij jongere HF patiënten.

ESC HF 2018 SwedeHF gegevens tonen aan dat RASi geassocieerd is met verminderde morbiditeit en mortaliteit bij HF patiënten van 80 jaar en ouder. Absolute risicovermindering is groter dan bij jongere HF patiënten.

Bètablokkertherapie gebaseerd op genotype om atriumfibrilleren bij HF patiënten te voorkomen

Nieuws - 28 mei 2018
Bucindolol heeft specifiek effect op een bepaald polymorfisme van de β-1 adrenerge receptor. Behandeling van HF patiënten met dit genotype voorkwam AF en AFl bij HF patiënten niet.

ESC HF 2018 Bucindolol heeft specifiek effect op een bepaald polymorfisme van de β-1 adrenerge receptor. Behandeling van HF patiënten met dit genotype voorkwam AF en AFl bij HF patiënten niet.

‘Exergaming’ helpt sommige HF patiënten meer actief te worden en zich beter te voelen

Nieuws - 28 mei 2018
Het spelen van videogames waarvoor intensieve lichaamsbeweging vereist is, resulteerde bij sommige HF patiënten in significante effecten op inspanningscapaciteit en welzijn.

ESC HF 2018 Het spelen van videogames waarvoor intensieve lichaamsbeweging vereist is, resulteerde bij sommige HF patiënten in significante effecten op inspanningscapaciteit en welzijn.

Bètablokkers verminderen totale en CV sterfte bij niet-diabetische en diabetische HF patiënten

Nieuws - 28 mei 2018
Een grote studie in individuele patiëntdata toont dat diabetische HF patiënten die geen obesitas hebben de hoogste sterfteaantallen hebben. Obesitas vermindert de prognostische impact van bètablokkers.

ESC HF 2018 Een grote studie in individuele patiëntdata toont dat diabetische HF patiënten zonder obesitas de hoogste sterfteaantallen hebben. Obesitas vermindert de prognostische impact van bètablokkers.

GRAND DEBATE I Geneesmiddelen of interventies: coronaire revascularisatie in stabiel ischemisch HF

ESC Heart Failure 2018 - Wenen
ESC Heart Failure 2018 - Wenen

ESC HF 2018 In dit eerste debat bespraken John Cleland en Eric Velazquez of coronaire revascularisatie superieur is aan optimale medische therapie bij stabiele HF patiënten.

Het eerste echt wereldwijde AHF-register legt regionale verschillen bloot

Nieuws - 26 mei 2018
Het REPORT-HF register maakt prospectieve en longitudinale analyses in zeven regio’s in de wereld mogelijk. Patiënten met acuut hartfalen zijn niet overal gelijk, en dit beïnvloedt hun behandeling.

ESC HF 2018 Het REPORT-HF register maakt prospectieve en longitudinale analyses in zeven regio’s in de wereld mogelijk. Patiënten met acuut hartfalen zijn niet overal gelijk, en dit beïnvloedt hun behandeling.