Eerste Nederlandse toepassing van nieuwe pacemakertechniek
Nieuws - 31 mei 2018Voor het eerst in Nederland hebben cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ een nieuwe pacemakertechniek toegepast die minder complicaties op lange termijn met zich meebrengt. Bij de techniek wordt voorafgaand aan het plaatsen van de pacemaker nauwkeurig het natuurlijke geleidingssysteem van het hart opgespoord met behulp van een speciale katheter. Vervolgens wordt de pacemakerdraad precies op die plek geplaatst. Dat zorgt voor een beter gecoördineerde stimulatie van het hart dan de standaard techniek.
Bij het inbrengen van een pacemaker wordt de draad normaliter ergens in de rechterhartkamer geplaatst. Stimulatie op deze manier resulteert echter in een minder gecoördineerde samentrekking van het hart. Op den duur kan dat een negatieve invloed hebben op de pompfunctie. De plek waar de draad ligt, blijkt dan ook wel degelijk van belang te zijn. Voor een goede hartfunctie is het noodzakelijk dat elektrische prikkels zich snel en synchroon verspreiden. Een prikkel vanuit het centrale geleidingssysteem is dan effectiever dan een stimulatie vanuit de rechterhartkamer. Met behulp van een speciale katheter kan het geleidingssysteem exact worden gelokaliseerd. Vervolgens wordt de pacemakerdraad precies op die plek gelegd via de gebruikelijke procedure.
Cardiologen dr. Kevin Vernooy en dr. Justin Luermans van het Maastricht UMC+ hebben de nieuwe techniek onlangs voor het eerst succesvol toegepast bij twee patiënten. Vernooy: “Een waardevolle innovatie voor onze cardiovasculaire zorg die we graag in samenwerking met onze omliggende ziekenhuizen verder in de praktijk willen brengen.”
Deel deze pagina met collega's en vrienden: