Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Grote meta-analyse: geen reden om vitaminesuppletie te gebruiken voor CVD preventie

Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment

Literatuur - Jenkins DJA, Spence JD, Giovannucci EL et al., - J Am Coll Cardiol. 2018 ; 71 (22): 2570–2584

Introductie en methoden

Gebruik van vitamines en mineralen als voedingssupplementen komt veel voor, terwijl de data over hun effect op de algemene gezondheid en lang leven onduidelijk zijn. Bovendien is er geen algemene consensus over of het gunstig is om vitamines en mineralen of de combinatie ervan voor preventie of behandeling van CV ziekten.

Consumptie van een goed dieet als onderdeel van een gezonde leefstijl wordt doorgaans aangeraden. Deze dieet-aanbevelingen bewegen steeds meer naar een meer plantaardig dieet, dat relatief rijk is aan vitaminen en mineralen. Deze diëten bieden rijkelijk de benodigdheden, maar blijven beneden innameniveaus die zijn geassocieerd met nadelige effecten.

Deze studie beoordeelde het bewijs voor gebruik van supplementen in de laatste vier jaar sinds de publicatie van het bewijs [1] en richtlijnen [2] voor supplementengebruik van de US Preventive Services Task Force (USPSTF). Een systematisch review en meta-analyse werd uitgevoerd op bestaande systematische reviews, meta-analyses en RCTs gepubliceerd tussen januari 2012 en oktober 2017, inclusief de studies die door de USPSTF werden beoordeeld. In totaal werden 179 studies geïncludeerd in deze analyse, waarvan 15 werden gepubliceerd na de USPSTF beoordeling.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze analyse liet geen consistent voordeel zien van populaire supplementen (multivitamines, vitamine D, calcium en vitamine C) voor preventie van CVD, myocardinfarct of beroerte, of op sterfte door alle oorzaken. Dus, deze data onderbouwen verder gebruik niet. Foliumzuur alleen en B-vitamines met foliumzuur, B6 en B12 lieten een verband zien met reductie van stroke. Niacine en antioxidanten, aan de andere kant, waren geassocieerd met een iets hoger risico op algemene sterfte.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: