Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Alcoholinname geassocieerd met hoger risico op beroerte subtypen en lager non-fataal CHD risico

Alcohol intake in relation to non-fatal and fatal coronary heart disease and stroke: EPIC-CVD case-cohort study

Literatuur - Ricci C, Wood A, Mulle D, et al. - BMJ 2018;361:k934

Introductie en Methoden

Alcoholconsumptie is geassocieerd met een verhoogd risico op beroerte, terwijl matige alcoholconsumptie geassocieerd is met een lager risico op coronaire hartziekte (CHD) [1,2]. De meeste informatie over de associatie van alcoholconsumptie met CVD is gebaseerd op recente en niet op lange termijn drinkgewoonten. In deze analyse van de EPIC-CVD studie [3], werd de dosis-response associatie van baseline en levenslange alcoholconsumptie met het risico op incidente CHD en verschillende beroerte types geëvalueerd.

EPIC-CVD, een casus-cohort studie geïncludeerd in de EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and nutrition) studie [4], was ontworpen om de determinanten van CVD te onderzoeken [3]. Alcoholconsumptie werd bepaald op baseline met behulp van gevalideerde dieetvragenlijsten, waarin deelnemers het aantal standaardglazen wijn, bier, cider, zoete likeur, gedestilleerde alcohol of versterkte wijnen dat ze dagelijks of wekelijks tijdens de 12 maanden voor de studie innamen, als ook op de leeftijd van 20, 30. 40 en 50 jaar. De belangrijkste eindpunten waren myocardinfarct, angina, hemorragische beroerte, en ischemische beroerte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Alcoholinname was omgekeerd geassocieerd met het risico op niet-fatale CHD en positief geassocieerd met het risico op ischemische en hemorragische beroerte. De associaties met CV uitkomsten waren vergelijkbaar met gemiddelde levenslange en baseline alcoholconsumptie.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op BMJ 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: