Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen teken van cardiotoxiciteit door behandeling in borstkankerpatiënten

Long-term heart-specific mortality among 347 476 breast cancer patients treated with radiotherapy or chemotherapy: a registry-based cohort study

Literatuur - Weberpals J, Jansen L, Mueller OJ, et al. - Eur Heart J 2018; published online ahead of print

Introductie en Methoden

Verbeteringen in radiotherapie en chemotherapie behandeling hebben geresulteerd in verbeterde overleving van borstkankerpatiënten, maar er zijn zorgen over behandeling-geïnduceerde lange termijn sterfte als gevolg van een vermindering in linkerventrikel ejectiefractie en hartaandoeningen. Recente data laten zien dat in borstkankerpatiënten de cumulatieve mortaliteit door CVD hoger is in vergelijking met de cumulatieve mortaliteit door de onderliggende borstkanker [1,2]. Deze data omvatten echten niet de vergelijking met CV mortaliteit in de algemene populatie [3].

In deze op een register-gebaseerde retrospectieve cohort studie werd de lange termijn hart-specifieke sterfte bepaald in 347.476 US vrouwelijke borstkankerpatiënten behandeld met radiotherapie of chemotherapie. Er werd rekening gehouden met concurrerende risico’s en een vergelijking gemaakt met de algemene VS vrouwelijke populatie.

Voor dit doel werd de Surveillance, Epidemiology, and End Results-18 (SEER-18) database gebruikt die 18 regionale kankerregisters in de VS omvatten [4]. Voor de huidige analyse werden vrouwen geïdentificeerd met de volgende kenmerken: ≥15 jaar met een eerste primaire maligne borstkankerdiagnose tussen 1 januari 2000 en 31 december 2011, behandeld met chemotherapie of radiotherapie, en een bekende status van het stadium, operatie en een bekende doodsoorzaak. Het primaire eindpunt was CV sterfte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In borstkankerpatiënten behandeld met radiotherapie of chemotherapie was de hart-specifieke sterfte niet verhoogd in vergelijking met de algemene vrouwelijke populatie, wat suggereert dat er geen behandeling-geïnduceerde cardiotoxiciteit was in deze patiënten.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: