Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Obesitas is geassocieerd met hoog CV risico zelfs in afwezigheid van metabole aandoeningen

Transition from metabolic healthy to unhealthy phenotypes and association with cardiovascular disease risk across BMI categories in 90 257 women (the Nurses’ Health Study): 30 year follow-up from a prospective cohort study

Literatuur - Eckel N, Li Y, Kuxhaus O, et al. - Lancet Diab Endocrin 2018; published online ahead of print

Introductie en Methoden

Obese personen hebben wel of geen metabole aandoeningen, en van degenen die obees zijn maar metabool gezond wordt gedacht dat ze een gemiddeld CV risico hebben, dat lijkt te verhogen in de tijd [1,2]. Er zijn echter niet-obese personen met metabole aandoeningen en een hoog CV risico [3]. Het is niet duidelijk hoe metabole risicofactoren veranderen in verschillende body mass index (BMI) groepen in de tijd, en hoe deze veranderingen CV risico beïnvloeden.

In deze analyse van de Nurses’ Health Study (NHS) [4], werd de associatie tussen metabole gezondheid en CVD risico geëvalueerd in de verschillende BMI categorieën. Metabole gezondheid was gedefinieerd als de afwezigheid van gediagnosticeerde diabetes, hypertensie, en hypercholesterolemie. Na uitsluiten van vrouwen met een geschiedenis van kanker of CVD, als ook degenen die ondergewicht hadden en degenen met ontbrekende BMI data, bleef een studieomvang van 90.257 individuen over. Gezondheidsstatus werd elke 2 jaar bepaald gebaseerd op vragenlijsten. De eindpunten van interesse waren fataal en niet-fataal myocardinfarct en beroerte en de combinatie hiervan was totaal CVD genoemd.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

CV risico is erg hoog voor metabool ongezonde vrouwen in alle BMI categorieën. Obesitas is een CV risico factor zelfs wanneer metabole gezondheid wordt behouden tijdens lange perioden. De meeste metabool gezonde vrouwen op baseline ontwikkelden diabetes, hypertensie of hypercholesterolemie op de lange termijn, onafhankelijk van hun BMI, dat tot een verhoging van hun CV risico leidde.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op Lancet Diab Endocrin

Klik hier om de slide te bekijken

Deel deze pagina met collega's en vrienden: