Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

PCSK9 RNA-interferentie verlaagt LDL-c in diabetespatiënten met hoog CV risico

Nieuws - 27 juni 2018

Een subcutane injectie van 300 mg inclisiran op dag 1 en dag 90 verminderde LDL-c met >50% op dag 180 in patiënten met atherosclerotische CVD (ASCVD), onafhankelijk van diabetesstatus, volgens data gepresenteerd op de American Diabetes Association 78th Scientific Sessions in Orlando, FL, VS. Inclisiran had een vergelijkbaar profiel van bijwerkingen in patiënten met en zonder diabetes en geen effect op bloedglucoseregulatie na 6 maanden.

ORION-1 is een placebo-gecontroleerde, dubbelblinde, gerandomiseerde fase II trial met een of meer subcutane injecties van inclisiran in 501 patiënten met ASCVD of vergelijkbaar risico en verhoogd LDL-c ondanks maximaal tolereerbare dosis LDL-c verlagende therapieën. Het primaire eindpunt van de trial was de procentuele verandering in LDL-c vanaf baseline op dag 180. Inclisiran is een RNA interferentiemiddel dat de synthese van PCSK9 in de lever remt, resulterend in een verlaging van levercel LDL-receptor turnover en verlaging van plasma LDL-c.

Professor Leiter zei in een persbericht “Individuen met type 2 diabetes hebben nog steeds een hoog CVD risico. Deze data ondersteunen de mogelijkheid van inclisiran als een uitstekende optie om LDL-c verder te verlagen in patiënten met diabetes, gezien de effectiviteit van inclisiran, veel lagere frequentie van injecties en een goed veiligheidsprofiel tot nu toe.”

Bron: persbericht The Medicines Company, June 26, 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: