Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Orale microsomaal triglyceride transfer eiwitremmer resulteert in voordeel in HoFH

Target achievement and cardiovascular event rates with Lomitapide in homozygous Familial Hypercholesterolaemia

Literatuur - Blom DJ, Cuchel M, Ager M, et al. - Journal of Rare Diseases 2018;13:96

Introductie en Methoden

Volgens de aanbevelingen van de European Atherosclerosis Society (EAS) zouden patiënten met homozygote familiaire hypercholesterolemie (HoFH) behandeld moeten worden naar hetzelfde LDL-c doel als andere hypercholesterolemie patiënten, wat echter niet realistisch is in de meerderheid van HoFH patiënten met huidig beschikbare standaard therapieën [1]. Lomitapide, een orale microsomaal triglyceride transfer eiwitremmer, is goedgekeurd als aanvullende therapie in volwassen patiënten met HoFH {2,3].

In deze retrospectieve analyse werd het aantal HoFH patiënten bepaald die lomitapide ontvingen en het EAS doel (LDL-c niveau ≤70 mg/dL) behaalden. Hiervoor werden data van twee lomitapide studies gebruikt: een enkele-arm, open label, fase 3 klinische trial van lomitapide in volwassen patiënten met HoFH [2], en een enkele-arm extensie van de studie [3]. In beide studies werd lomitapide dosis langzaam verhoogd van 5 mg tot een maximum van 60 mg/dag en werd gegeven bovenop standaardtherapie tot week 26. Het primaire eindpunt was de gemiddelde percentuele verandering in LDL-c niveau van baseline tot week 26, waarna patiënten op lomitapide bleven tot week 78 voor veiligheidsbepaling.

Bovendien werden CV event aantallen in patiënten die lomitapide ontvingen vergeleken met gepubliceerde data: de publicatie van Duell et al., met HoFH patiënten, die mipomersentherapie ontvingen voor ten minste 12 maanden [4] en de publicatie van Raal et al., met een cohort van HoFH patiënten, die behandeld werden met evolocumab [5]. MACE was gedefinieerd als CV sterfte, niet-fataal myocardinfarct, coronaire revascularisatie, instabiele angina en/of ischemische beroerte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In patiënten met HoFH leidde lomitapide tot een significante vermindering van LDL-c niveaus en tot het behalen van het EAS doel in ongeveer de helft van de lomitapide-behandelde patiënten na ten minste 2 jaar behandeling. CV event aantallen correleerden met LDL-c niveaus.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op Journal of Rare Diseases

Klik hier om de slide te bekijken

Deel deze pagina met collega's en vrienden: