Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

FOCUS: Real-world data NOAC's bij atriumfibrilleren

FOCUS serie

15' educatie - 19 juni 2018 - Dr. Martin Hemels, dr. Marc Brouwer en prof.dr. Menno Huisman

FOCUS Na een korte presentatie over de beschikbare resultaten van gebruik van NOAC's in de dagelijkse praktijk, gaan twee cardiologen en een internist in op de verschillen met resultaten van fase III studies, en hoe hiermee om te gaan.

Video navigation menu

  • Overzicht van studies naar ervaringen met NOACs bij atriumfibrilleren in de dagelijkse praktijk 0:44
  • Start discussie: Redenen waarom studies in de dagelijkse praktijk niet dezelfde resultaten laten zien als fase III studies 6:28
  • Dosering in fase III studies vs. in de dagelijkse praktijk 7:27
  • Hoe 'real world' zijn 'real world' data? 8:39
  • Wat is bekend over onderdosering in de klinische praktijk? 9:29
  • Is dosisreductie van een NOAC op basis van HAS-BLED score >3 gerechtvaardigd? 11:22

Educatieve informatie

Deze 'FOCUS' educatieve video is ontwikkeld onder inhoudelijke verantwoordelijkheid van CVGK. Het doel van de serie is om een actueel cardiovasculair thema in een multidisciplinair panel te bespreken en zo de betekenis van medisch-relevante discussiepunten te vertalen naar de dagelijkse praktijk. De discussie wordt ingeleid met een korte presentatie over het onderwerp.

Faculty

Disclosures

Meningen en interpretaties komen voor rekening van de sprekers en zijn niet noodzakelijk die van CVGK.

De FOCUS serie is ontwikkeld op initiatief van CVGK en mede mogelijk gemaakt door multi-sponsor ondersteuning van Bayer Healthcare BV, Pfizer BV, Vifor Pharma NL, Novo Nordisk en Novartis.

Prof.dr Menno Huisman heeft researchgelden en vergoeding voor spreekbeurten ontvangen van ZONMW, Hartstichting, Boehringer-Ingelheim, Bayer Health Care, Pfizer-BMS, Aspen. Huisman is voorzitter van de Antitrombotisch Beleid 2016 - richtlijn FMS.

Dr. Martin Hemels heeft mogelijk relevante relaties met Bayer, BMS/Pfizer, Boehringer Ingelheim, en Daiichi Sankyo en is spreker of lid van een adviesraad (geweest) voor deze firma’s. Rijnstate ontvangt onderzoeksgelden van ZonMw en Federatie Nederlandse Trombosediensten i.h.k. van DutchAF. Hij is Local principal investigator in het Rijnstate Ziekenhuis van studies met NOAC’s van genoemde firma’s en national lead van de internationale AUGUSTUS studie.

Dr. Marc Brouwer meldt dat zijn research afdeling support krijgt van Boehringer-Ingelheim, Bayer, BMS/Pfizer, Daiichi Sankyo, Astra Zeneca.

De informatie en gegevens die verstrekt worden in dit programma zijn bijgewerkt en correct ten tijde van de ontwikkeling van het programma, maar zijn mogelijk onderhevig aan wijzigingen.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: