Notenconsumptie omgekeerd geassocieerd met risico op AF en mogelijk op HF

Een prospectieve studie toonde een omgekeerd verband aan tussen notenconsumptie en de incidentie van atriumfibrilleren en hartfalen in de Zweedse bevolking.

Nut consumption and incidence of seven cardiovascular diseases
Literatuur - Larsson SC, Drca N, Bjorck M, et al. - Heart 2018;0:1–6

Introductie en methoden

Met meta-analyses van prospectieve studies is er aangetoond dat notenconsumptie omgekeerd geassocieerd is met mortaliteit door CVD, coronaire hartziekten en beroertes [1-3]. Het is echter nog onduidelijk wat de relatie is tussen notenconsumptie en de incidentie van specifieke CVD.

Van 61.364 deelnemers uit het Cohort of Swedish Men en het Swedish Mammography Cohort is er prospectief informatie verkregen over de gemiddelde notenconsumptie met behulp van de Food Frequency Questionnaire. Door deze vragenlijst te koppelen aan de Swedisch National Patient and Death Registers is er onderzocht wat de relatie is tussen notenconsumptie en de incidentie van zeven CVD.

Deelnemers tussen de 45 en 83 jaar, zonder registratie van CVD en/of kanker en zonder extreem hoge energie-inname, werden geclassificeerd op basis van de gemiddelde notenconsumptie (geen notenconsumptie, 1-3 keer per maand, 1-2 keer per week, ≥3 keer per week).

Met data uit de periode van januari 1998 tot en met december 2014 is de relatie tussen notenconsumptie en zeven CVD geanalyseerd. Er werd gezocht naar een lineair verband tussen de gemiddelde notenconsumptie en de incidentie van een acuut myocardinfarct, hartfalen (HF), atriumfibrilleren (AF), aortaklep stenose, aneurysma van de abdominale aorta, ischemische beroerte en intracerebrale bloedingen.

Belangrijkste resultaten

  • Notenconsumptie is omgekeerd geassocieerd met het risico op een myocardinfarct, HF, AF en een aneurysma van de abdominale aorta na correctie voor leeftijd en geslacht.
  • Correctie voor bekende risicofactoren voor CVD resulteerde alleen in een lineaire, dosis-afhankelijke associatie tussen notenconsumptie en AF, en een niet-lineaire associatie tussen notenconsumptie en HF.
  • Notenconsumptie van ≥3 keer per week is geassocieerd met een verlaagde kans van 18% op AF (HR: 0.82, 95%CI: 0.68 – 0.99) in vergelijking met geen notenconsumptie (Ptrend=0.004).
  • Hoge notenconsumptie van ≥ 3 keer per week is niet geassocieerd met een verlaagde kans op HF (HR: 0.98, 95%CI: 0.76 – 1.27) in vergelijking met geen notenconsumptie (P=0.07).
  • Gemiddelde notenconsumptie van 1 à 2 keer per week is geassocieerd met een verlaagde kans van 20% op HF (HR: 0.80, 95%CI: 0.67 – 0.97) in vergelijking met geen notenconsumptie (Pniet-linear=0.003).

Conclusie

Deze studie laat zien dat notenconsumptie omgekeerd geassocieerd is met het risico op AF en HF. Mogelijk kan notenconsumptie de kans op deze CV aandoeningen verlagen.

Referenties

1. Aune D, Keum N, Giovannucci E, et al. Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Med 2016;14:207.

2. Mayhew AJ, de Souza RJ, Meyre D, et al. A systematic review and meta-analysis of nut consumption and incident risk of CVD and all-cause mortality. Br J Nutr 2016;115:212–25.

3. Grosso G, Yang J, Marventano S, et al. Nut consumption on all-cause, cardiovascular, and cancer mortality risk: a systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies. Am J Clin Nutr 2015;101:783–93.

Download de slideVind dit artikel op Heart

Registreren

We zijn blij te zien dat je geniet van CVGK…
maar wat dacht u van een meer gepersonaliseerde ervaring?

Registreer gratis