Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Notenconsumptie omgekeerd geassocieerd met risico op AF en mogelijk op HF

Nut consumption and incidence of seven cardiovascular diseases

Literatuur - Larsson SC, Drca N, Bjorck M, et al. - Heart 2018;0:1–6

Introductie en methoden

Met meta-analyses van prospectieve studies is er aangetoond dat notenconsumptie omgekeerd geassocieerd is met mortaliteit door CVD, coronaire hartziekten en beroertes [1-3]. Het is echter nog onduidelijk wat de relatie is tussen notenconsumptie en de incidentie van specifieke CVD.

Van 61.364 deelnemers uit het Cohort of Swedish Men en het Swedish Mammography Cohort is er prospectief informatie verkregen over de gemiddelde notenconsumptie met behulp van de Food Frequency Questionnaire. Door deze vragenlijst te koppelen aan de Swedisch National Patient and Death Registers is er onderzocht wat de relatie is tussen notenconsumptie en de incidentie van zeven CVD.

Deelnemers tussen de 45 en 83 jaar, zonder registratie van CVD en/of kanker en zonder extreem hoge energie-inname, werden geclassificeerd op basis van de gemiddelde notenconsumptie (geen notenconsumptie, 1-3 keer per maand, 1-2 keer per week, ≥3 keer per week).

Met data uit de periode van januari 1998 tot en met december 2014 is de relatie tussen notenconsumptie en zeven CVD geanalyseerd. Er werd gezocht naar een lineair verband tussen de gemiddelde notenconsumptie en de incidentie van een acuut myocardinfarct, hartfalen (HF), atriumfibrilleren (AF), aortaklep stenose, aneurysma van de abdominale aorta, ischemische beroerte en intracerebrale bloedingen.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze studie laat zien dat notenconsumptie omgekeerd geassocieerd is met het risico op AF en HF. Mogelijk kan notenconsumptie de kans op deze CV aandoeningen verlagen.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel op Heart

Deel deze pagina met collega's en vrienden: