Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Extra eiwit goed voor spieren oudere wandelaar

Nieuws - 20 juli 2018

Dagelijkse inname van extra eiwitten leidt bij oudere wandelaars tot een toename van spiermassa. Dit blijkt uit het Vierdaagseonderzoek van 2017, waarin is gekeken naar de invloed van voeding op de wandelprestaties. Extra eiwitinname bij vitale ouderen kan zo een rol spelen in het voorkomen van spiermassaverlies.

Een goede spiermassa is belangrijk voor de gezondheid. Bij veroudering neemt de spiermassa echter af. Dit ongewenste effect kan bij mensen ouder dan 60 jaar leiden tot verlies van spierkracht en toegenomen spiervermoeidheid, met uiteindelijk verlies van zelfstandigheid tot gevolg. Het verlies van spiermassa kan voorkomen worden door voldoende beweging en voldoende eiwitten in de voeding.

Uit eerder onderzoek bleek al dat Vierdaagsewandelaars meer bewegen dan de gemiddelde Nederlander. Tijdens het Vierdaagseonderzoek van 2017 keken Maria Hopman en haar team daarom naar de effecten van extra eiwitinname op spiermassa, spierkracht en fysiek functioneren van de wandelaars. Aan het onderzoek deden 116 wandelaars mee: 95 mannen en 21 vrouwen in de leeftijd van 65 tot 88 jaar. Deze wandelaars hadden normaalgesproken een lage dagelijkse eiwitinname van minder dan één gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

In de twaalf weken voorafgaand aan de Vierdaagse kreeg de helft van de groep wandelaars twee keer per dag een eiwitrijk drankje (met daarin 15 gram eiwit), terwijl de andere helft een drankje kreeg dat hetzelfde smaakte, maar waar geen extra eiwitten in zaten. Zowel de wandelaars als de onderzoekers wisten niet wie het eiwitdrankje kreeg en wie in de placebogroep viel.

Tijdens de onderzoeksperiode van twaalf weken zijn de deelnemers in de eiwitgroep gemiddeld 0,6 kilo afgevallen. En in de placebogroep vielen de mensen gemiddeld 0,2 kilo af. Dit verloren lichaamsgewicht bestond voornamelijk uit vetmassa. De toename in spiermassa was daarentegen groter in de eiwitgroep dan in de placebogroep. Maria Hopman: “Deze bevinding laat zien dat extra eiwitinname bij fysiek actieve ouderen, zoals de Vierdaagsewandelaar, een positief effect heeft op de spiermassa. Zelfs op hogere leeftijd.”

Dit jaar volgen Maria Hopman en haar team wandelaars die statines gebruiken intensief tijdens de Vierdaagse. Sommige gebruikers van statines ervaren klachten als spierpijn, spierkrampen en vermoeide spieren, doordat een variant van statines de werking van de mitochondriën aantast. De remming van de mitochondriën komt mogelijk door een tekort aan bouwstenen van de cel, zoals de stof Q10, een vrij verkrijgbaar voedingssupplement. Van dit supplement wordt gedacht dat het helpt bij spierklachten door statinegebruik. De onderzoekers willen daarom meer inzicht krijgen in het gebruik van deze voedingssupplementen door de deelnemers aan het Vierdaagseonderzoek.

Bron: persbericht Radboudumc, 18 juli 2018 Bron: persbericht Radboudumc, 5 juli 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: