Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Voordeel van CV preventie met aspirine beïnvloed door lichaamsgewicht

Effects of aspirin on risks of vascular events and cancer according to bodyweight and dose: analysis of individual patient data from randomised trials

Literatuur - Rothwell PM, Cook NR, Gaziano JM, et al. - The Lancet 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Aspirine is geassocieerd met een lagere afname op lange-termijn van vasculaire events dan verwacht op basis van de werking, mogelijk door te lage dosering in patiënten met een hoger lichaamsgewicht (BW) en vice versa [1]. Deze meta-analyse van tien primaire preventiestudies onderzocht het effect van BW op de effectiviteit van lage (≤100 mg) en hoge dosis (300-325 of ≥500 mg) aspirine in 117.279 deelnemers [2-11]. Daarnaast werd onderzocht of het langetermijneffect van aspirine op het risico van kanker beinvloed wordt door BW.

Primaire vasculaire preventietrials werden geïdentificeerd op basis van de Antithrombotic Trialists (ATT)’ Collaboration, the Cochrane Collaboration Database of Systematic Reviews en eerdere systematische reviews. Trials werden als geschikt beschouwd voor de meta-analyse als patiënten gerandomiseerd aspirine versus geen aspirine kregen. Van alle geschikte trials werden data op patiënt-niveau verkregen over baseline risicofactoren, majeure vasculaire events en kanker. Definities van events gedefinieerd door de ATT Collaboration [12] werden gebruikt wanneer mogelijk. De resultaten werden gevalideerd door secundaire preventiestudies voor beroerte te gebruiken, die aspirine met controle vergeleken of verschillende aspirinedoses onderling vergeleken, bij een minimale randomisatie van 1000 deelnemers.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

BW beïnvloedt het effect van aspirine in primaire preventie van CV events. Lage dosis aspirine was effectiever in individuen <70 kg, terwijl een hogere dosis voordeel gaf aan patiënten ≥70 kg. Deze bevindingen suggereren dat de dosering van aspirine gepersonaliseerd moet worden in primaire CV preventie. Daarnaast beïnvloedt BW ook het effect van aspirine op het risico voor colorectale kanker in patiënten tot 80 kg.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel op Lancet

Deel deze pagina met collega's en vrienden: