Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fysieke activiteit goed voor MI preventie, ondanks luchtvervuiling

Effects of Leisure-Time and Transport-Related Physical Activities on the Risk of Incident and Recurrent Myocardial Infarction and Interaction With Traffic-Related Air Pollution: A Cohort Study

Literatuur - Kubesch NJ, Therming Jørgensen J, Hoffmann B, et al. - J Am Heart Assoc. 2018;7:e009554

Introductie en methoden

Fysieke inspanning verlaagt het risico op cardiovasculaire (CV) ziekten door verschillende mechanismen, waaronder verbeteringen in inflammatoire status, hemostatische factoren, insulinegevoeligheid, en bloedlipiden [1]. Aan de andere kant verergert luchtvervuiling de inflammatoire status en oxidatieve stress, en dit is daarom een CV risicofactor [2]. Fysieke activiteiten in gebieden met luchtvervuiling verhogen mogelijk de blootstelling aan schadelijke stoffen door een inspannings-afhankelijke hogere ventilatie, waardoor er meer schadelijke stoffen in de longen terechtkomen [3]. Het is echter niet bekend of het voordeel van fysieke inspanning op CV risico afneemt door blootstelling aan luchtvervuiling.

Deze analyse van het Danish Diet, Cancer, and Health cohort [4], evalueerde het effect van fysieke inspanning op het risico op incident en recidief myocardinfarct (MI) in mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, en onderzocht of luchtvervuiling de associatie tussen fysieke activiteit en MI beïnvloedt.

Het Danish Diet, Cancer, and Health cohort includeerde 57.053 individuen van 54-64 jaar, met of zonder geschiedenis met MI, tussen 1993 en 1997. Individuen met kanker in de voorgeschiedenis en missende data werden uitgesloten van deze analyse, waarna een studiepopulatie van 51.868 deelnemers overbleef. Fysieke activiteit (sportdeelname, fietsen, wandelen en tuinieren) werd gerapporteerd in uren per week (h/wk) met behulp van een gevalideerde vragenlijst, en de blootstelling aan NO2 werd voor de woonregio’s van de deelnemers geschat met het Danish AirGIS dispersion modeling system [6], en geclassificeerd in lage (<14.3 lg/m3), gemiddelde (≥14.3–21.0 lg/m3), en hoge (≥21.0 lg/m3) blootstelling.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Fysieke activiteit, zelfs bij matige inspanning, verlaagt het risico op incident en recidief MI, onafhankelijk van blootstelling aan NO2. Deze resultaten suggereren dat de langetermijnvoordelen van fysieke inspanning in primaire en secundaire MI preventie opwegen tegen de risico’s geassocieerd met blootstelling aan luchtvervuiling.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAHA

Deel deze pagina met collega's en vrienden: