Hogere inname omega-3 vetzuren: weinig tot geen effect op CV preventie
Een Cochrane meta-analyse toont weinig tot geen effect van hoge inname (via voeding of supplementen) van de omega-3 vetzuren ALA en LCn3 op CVD en mortaliteit in volwassenen.
ReferentiesNieuws - 31 juli 2018
Een Cochrane meta-analyse van 79 gerandomiseerde, gecontroleerde trials (RCT’s) toonde geen bewijs voor positieve of negatieve effecten van lange keten omega-3 (LCn3) op mortaliteit of CV events. In secundaire analyses verlaagden deze vetzuren uit visolie wel serum triglyceridewaarden en verhoogden ze HDL-concentraties. α-linoleenzuur (ALA) uit planten gaf lagere risico’s op CHD mortaliteit, atriumfibrilleren en CV events. Deze effecten waren echter klein en slechts in enkele trials zichtbaar.
RCT’s (1947 tot april 2017) waarin hogere omega-3-inname door voedingsadvies of voedingssupplementen werd vergeleken met placebo, geen supplementinname, normaal dieet of een lagere omega-3-dosis, van ten minste 12 maanden, kwamen in aanmerking voor de analyse. Zwangere en zieke deelnemers in kritieke toestand werden uitgesloten van de analyse, waardoor een studiepopulatie van 112.059 deelnemers overbleef.
Primaire uitkomsten van de analyse bestonden uit het aantal overleden deelnemers, cardiovasculaire (CV) mortaliteit en events, chronische hartziekte (CHD) mortaliteit en events, stroke en atriumfibrilleren. Secundaire uitkomsten omvatten majeure cerebrovasculaire bijeffecten of CV events, individuele CV events (totaal, fataal of niet-fataal MI, plotse hartdood, angina, hartfalen, revascularisatie, perifere arteriële ziekte of acuut coronair syndroom), lichaamsgewicht en lipidenwaarden.
Onderzoekers hebben gesuggereerd dat de inname van omega-3 vetzuren CV voordelen biedt, doordat het bloeddrukverlagend werkt, triglyceridewaarden verlaagt, arteriële LPL-waarden moduleert, de kans op trombose verlaagt, anti-inflammatoir werkt, antiaritmische effecten heeft, de vasculaire endotheelfunctie en insulinegevoeligheid verbetert, en plaquestabiliteit en paraoxonasewaarden verhoogt [1-5]. In huidige richtlijnen wordt omega-3-rijke voeding en worden omega-3 supplementen aanbevolen [6], maar recente trials tonen geen positief effect op CV gezondheid.
Tot op heden is er nog geen bewijs gevonden voor het positieve effect van omega-3 op CV gezondheid en het effect van ALA op CHD mortaliteit, atriumfibrilleren en CV events moet nog bevestigd worden in grotere trials.
Referenties
1 Bhatnagar D, Durrington PN. Omega-3 fatty acids: their role in the prevention and treatment of atherosclerosis related risk factors and complications. International Journal of Clinical Practice 2003;57(4):305–14.
2 British Nutrition Foundation. N-3 fatty acids and health. London: British Nutrition Foundation; 1999. Briefing paper.
3 Calabresi L, Villa B, Canavesi M, Sirtori CR, James RW, Bernini F, et al. An omega-3 polyunsaturated fatty acid concentrate increases plasma high-density lipoprotein 2 cholesterol and paraoxonase levels in patients with familial combined hyperlipidemia. Metabolism 2004;53(2):153–8.
4 Chang CL, Deckelbaum RJ. Omega-3 fatty acids: mechanisms underlying “protective effects” in atherosclerosis. Current Opinion in Lipidology 2013;24(4): 345–50. DOI: 10.1097/MOL.0b013e3283616364
5 Geelen A, Brouwer IA, Zock PL, Katan MB. Antiarrhythmic effects of n-3 fatty acids: evidence from human studies. Current Opinion in Lipidology 2004;15:25–30.
6 American Heart Association. Fish and Omega-3 Fatty Acids. heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/ HealthyEating/HealthyDietGoals/Fish-and-Omega-3Fatty-Acids UCM 303248 Article.jsp#.WhfuRzenzIU (accessed 24 November 2017).
Bron: Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, et al. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018