Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Update: aanbevelingen lichaamsbeweging in CAD patiënt-atleten

Nieuws - 1 aug. 2018

Het is bekend dat regelmatige sporttraining het risico op de ontwikkeling van CAD, cardiale sterfte en een hartinfarct verlaagt, maar daarentegen verhoogt intensieve fysieke inspanning juist de kans op sterfte in CAD patiënten. Toch blijken de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging op te wegen tegen het hogere risico op coronaire events bij intensieve fysieke inspanning.

Het artikel bespreekt de aanbevolen mate van inspanning voor patiënt-atleten met (a)symptomatische CAD, waarbij onderscheid is gemaakt in competitieve sporten, intensieve lichaamsbeweging en alle vormen van inspanning. Ook wordt advies gegeven over lichaamsbeweging voor patiënt-atleten met bekende risicofactoren voor cardiale events en staat beschreven wat verschillende diagnostische uitkomsten betekenen voor de aanbevolen mate van inspanning. Het is vooral belangrijk bij patiënt-atleten die deelnemen aan competitieve sporten om zorgvuldig de voordelen van sportprogramma’s af te wegen tegen potentiele risico’s op bijeffecten. Deze bijeffecten kunnen verschillen per type sport.

Aanbevelingen zijn, waar mogelijk, gebaseerd op het beschikbare bewijs, maar aangezien wetenschappelijke bewijs vaak ontbreekt, zijn veel aanbevelingen gebaseerd op klinische ervaringen en expertopinies. Voor elke aanbeveling is de klasse en de mate van bewijsvoering gegeven.

Vrijetijdsactiviteiten zouden individueel moeten worden aanbevolen voor allen met manifest CAD of met risicofactoren voor CAD. Competitieve sporten zouden alleen afgeraden moeten worden in individuen met een substantieel risico op bijeffecten of progressie van ziekte. Samengevat, moedigt het bijgewerkte advies regelmatige fysieke inspanning aan, waaronder lichaamsbeweging, en, redelijke voorzichtigheid in acht nemend, om een hoge mate van veiligheid te garanderen in alle individuen met CAD.

Bron: Borjesson M, Dellborg M, Niebauer J et al. European Heart Journal 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: