Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Blootstelling aan milde warmte goed voor het lichaam

Nieuws - 8 aug. 2018

Herhaalde blootstelling aan milde warmte heeft een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+ onder leiding van prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt. Hannah Pallubinsky is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

De onderzoekers wilden weten of het menselijk lichaam in staat is zich aan te passen aan warmte. In de context van klimaatverwarming een heel relevant thema. Twee groepen, de een bestaande uit gezonde jongvolwassenen, de andere bestaande uit mannen op middelbare leeftijd met overgewicht, werden een week lang gedurende zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van respectievelijk 33 en 34,5 graden Celsius in respiratiekamers. Gebleken is dat het lichaam in staat is om zich geleidelijk aan te passen aan de warmte. Na een periode van gewenning kan het lichaam zijn temperatuur beter reguleren. Daarnaast werden enkele positieve gezondheidseffecten geconstateerd.

In zowel de gezonde groep als in de zwaarlijvige oudere populatie was er een duidelijk effect op de bloeddruk (BP) waarneembaar. Met name de diastolische BP was significant verlaagd (tussen de 2 en 4 mm Hg). Het onderzoek bevestigt conclusies van eerdere meer extreme hitte-studies dat milde warmte een veelbelovende aanpak kan zijn voor het verbeteren van de CV gezondheid bij verscheidene doelgroepen. Zeker voor de categorie patiënten die niet in aanmerking komt voor medicamenteuze behandeling of niet in staat is door meer beweging het gewenste effect te krijgen.

Een andere ontdekking was het effect van milde warmte op het glucosemetabolisme. Regelmatige blootstelling aan warmte blijkt de glucose- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. Bovendien verbrandt het lichaam na gewenning aan de warmte (in rusttoestand) meer vetten dan voorheen.

Pallubinsky is ervan overtuigd dat juist de verandering goed is voor het lichaam. “Als kantoormensen zijn we eraan gewend dat het altijd 21 graden is. Maar die stabiele temperatuur is waarschijnlijk helemaal niet gezond. We moeten niet altijd de comfortzone zoeken. Juist blootstelling aan wisselende temperaturen is goed voor het lichaam. Dus af en toe een beetje rillen in de kou, en aan de andere kant af en toe zweten in de hitte doet ons lichaam goed.”

Pallubinsky is op 6 juni aan de Universiteit Maastricht gepromoveerd op het proefschrift met de titel Humans and warm environments: physiology, health and behaviour.

Bron: UMC+ Maastricht, 7 aug 2018 Vind dit artikel online op Temperature

Deel deze pagina met collega's en vrienden: