Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hogere blootstelling aan roken en alcoholconsumptie geassocieerd met verhoogde arteriële stijfheid in adolescenten

Early vascular damage from smoking and alcohol in teenage years: the ALSPAC study

Literatuur - Charakida M, Georgiopoulos G, Dangardt F et al. - Eur Heart J 2018; 00, 1–9, doi:10.1093/eurheartj/ehy52

Introductie en methoden

Het roken van sigaretten en alcoholconsumptie zijn positief geassocieerd met CV risico in volwassenen [1-2]. Rokers hebben een tweemaal hoger risico op een myocardinfarct, in vergelijking met niet-rokers, terwijl de dosis-effect relatie van alcoholinname en CV risico tegenstrijdig blijft [3]. De meeste volwassenen die alcohol of tabak gebruiken beginnen in hun vroege tienerjaren [4-5]. Deze studie onderzocht de impact van blootstelling aan roken en alcohol op arteriële stijfheid in jonge volwassenheid.

Deze sub-analyse van de Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) cohortstudie includeerde 1266 deelnemers met gemeten carotis tot femoralis polsgolfsnelheid (pulse wave velocity [PWV]) op 17-jarige leeftijd en data van zowel blootstelling aan roken als alcoholconsumptie op 13, 15 en 17-jarige leeftijd.

Blootstelling aan roken en alcoholconsumptie werden gemeten met vragenlijsten. Deelnemers werden geclassificeerd op basis van rookstatus (rokers en niet-rokers), en rookintensiteit in hun leven: (hoog [>100 sigaretten], matig [20–99 sigaretten], en laag/nooit gerookt [<20 sigaretten]). Voor alcoholgebruik werden deelnemers geclassificeerd op frequentie (drinkers en niet-drinkers), en op drankinname (hoog [>10 drankjes], middelmatig [3-9 drankjes], en laag [<2 drankjes]) op een normale dag dat zij alcohol dronken.

De uitkomst was aorta stijfheid, gemeten met carotis tot femoralis PWV.

Belangrijkste resultaten

Rookgedrag

Alcoholconsumptie

Roken en alcoholconsumptie

Conclusie

Drankintensiteit en roken waren onafhankelijk en additief geassocieerd met arteriële veranderingen relevant in de progressie van atherosclerose, in adolescenten in een grote cohortstudie. Interessant was dat er een associatie werd gezien tussen stoppen met roken en normalisatie van arteriële stijfheid in adolescenten. Deze resultaten ondersteunen dat jong volwassenen ontmoedigd moeten worden om rook- en drankgewoonten aan te nemen, en te stoppen met deze ongezonde gewoonten.

Redactioneel commentaar

In hun redactionele commentaar [6], karakteriseren Münzel, Hahad and Daibe de studie van Charakida et al. als ‘ietwat verrassend’ en ‘zorgbarend’, omdat het aantal sigaretten dat gerookt wordt door jongeren ver beneden het aantal ligt dat schadelijk zou zijn voor volwassenen. Ze benoemen dat de interpretatie van de resultaten gemakkelijker zou zijn geweest, als het nicotine degradatieproduct cotinine was gemeten, dan de subjectieve vragenlijsten-gebaseerde metingen. Daarna bediscussiëren ze hoe politici en gezondheidsmedewerkers jong volwassenen kunnen beschermen van rook- en alcoholgedreven vasculaire schade, waaronder het voorzien van sigarettenautomaten met leeftijdsverificatiesystemen, het roken van tabak in openbare ruimten verbieden, en sigarettenreclames verbieden.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: