Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

GLP-1 analoog bevordert gewichtsverlies in obese, niet-diabetische individuen

Efficacy and safety of semaglutide compared with liraglutide and placebo for weight loss in patients with obesity: a randomised, double-blind, placebo and active controlled, dose-ranging, phase 2 trial

Literatuur - O’Neil PM, Birkenfeld AL, McGowan B et al. - The Lancet 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

De humane glucagon-like peptide-1 (GLP-1) analogen liraglutide en semaglutide zijn ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2. Beide medicijnen moduleren eetlust en energie-inname, en hebben een positief effect op gewichtsregulatie bovenop beweging en dieet in patiënten met diabetes [1,2].

Dit is een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde fase 2 studie om de effectiviteit en veiligheid van gewichtsverlies met eenmaal dagelijks verschillende doseringen van semaglutide voor 52 weken te vergelijken met een actieve-controle (liraglutide) en placebo in obese individuen.

Geschikte deelnemers waren ≥18 jaar, zonder diabetes, en met een zelf-gerapporteerde stabiele (maximum ±5kg in 90 dagen) body-mass index (BMI) van ≥30 kg/m². Daarnaast hadden zij minstens een eerdere niet-succesvolle niet-chirurgische poging tot gewichtsverlies, en waren zij vrij van majeure depressieve symptomen (gedefinieerd als Patient Health Questionnaire-9 [PHQ-9] score <15). Ze werden 6:1 (active:placebo) gerandomiseerd naar een dagelijkse onderhuidse injectie met een van de vijf doseringen semaglutide (0.05 mg, 0.1 mg, 0.2 mg, 0.3 mg, of 0.4 mg) of liraglutide (3.0 mg), of placebo. Aan elke actieve behandelgroep werd een placebogroep gekoppeld.

Semaglutide werd geïnitieerd met 0.05 mg per dag, wat elke vier weken werd verhoogd tot het volgende doseringsniveau, terwijl liraglutide geïnitieerd werd met 0.6 mg per dag en verhoogd werd met 0.6 mg per week. Elke vier weken werd advies over dieet en lichaamsbeweging gegeven door gekwalificeerde onderzoeksmedewerkers. Het primaire eindpunt was de relatieve procentuele verandering van lichaamsgewicht van baseline tot week 52. Vooraf gespecificeerde secundaire eindpunten includeerden categorische gewichtsverlies van >5% of >10% vanaf baseline.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In obese individuen zonder diabetes, resulteerde semaglutide bij een dosering van minstens 0.2 mg per dag in combinatie met dieet- en bewegingsmodificatie, in dosis-afhankelijke gewichtsverlies in vergelijking met placebo en in vergelijking met 3.0 mg liraglutide.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Download 2 Vind dit artikel online op The Lancet

Bekijk de slide

Deel deze pagina met collega's en vrienden: