Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

SGLT2-remmer behaalt primair veiligheids- en HF-opname/CV sterfte-effectiviteitseindpunt

Nieuws - 24 sep. 2018

Positieve resultaten zijn gemeld van de fase III DECLARE-TIMI 58 cardiovasculaire (CV) uitkomstenstudie (CVOT) voor dapagliflozine, de breedste SGLT2-remmer CVOT tot op heden. De studie evalueerde de CV uitkomsten van dapagliflozine vs. placebo gedurende een periode van maximaal vijf jaar, in 33 landen en in meer dan 17,000 volwassenen met type 2 diabetes (T2DM) met meerdere CV risicofactoren of vastgestelde CV ziekte.

In de DECLARE (Dapagliflozin Effect on Cardiovascular Events)-TIMI 58 trial, behaalde dapagliflozine het primaire veiligheidseindpunt van non-inferioriteit voor majeure nadelige cardiovasculaire events (MACE). Dapagliflozine behaalde een statistisch significante reductie in het samengestelde eindpunt van hospitalisatie voor hartfalen (hHF) of CV sterfte, een van de twee primaire effectiviteitseindpunten. Bovendien werden minder MACE events gezien met dapagliflozine voor het andere primaire effectiviteitseindpunt van CV sterfte, myocardinfarct of ischemische beroerte, maar dit behaalde geen statistische significantie. Data van de DECLARE-TIMI 58 studie bevestigden het eerder vastgestelde veiligheidsprofiel van dapagliflozine.

Dapagliflozine is een first-in-class, orale, eenmaal daagse selectieve remmer van de humane sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2), die geïndiceerd is als monotherapie en als onderdeel van combinatietherapie om glycemische regulatie, met aanvullende voordelen van gewichtsverlies en bloeddrukverlaging, als aanvulling op dieet en lichaamsbeweging in volwassenen met T2DM. Dapagliflozine is niet geïndiceerd om het risico op CV events, CV sterfte of hHF te verminderen.

De DECLARE-TIMI 58 studie werd onafhankelijk uitgevoerd in samenwerking met academische onderzoekers van de TIMI studiegroep (Boston, MA, VS) en de Hadassah Hebrew University Medical Center (Jeruzalem, Israël).

Gedetailleerde studieresultaten zullen 10 november worden gepresenteerd op de American Heart Association Scientific Sessions 2018 in Chicago, IL, VS.

Bron: persbericht AstraZeneca, 24 september 2018

Deel deze pagina met collega's en vrienden: