Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Diabetes kan meer dan 20 jaar voor de diagnose beginnen

Nieuws - 8 okt. 2018

Gepresenteerd door dr. Hiroyuki Sagesaka (Matsumoto, Japan) tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Berlijn, Duitsland (1-5 oktober).

Vroege tekenen van T2DM kunnen meer dan 20 jaar vóór de diagnose worden vastgesteld, volgens een Japanse studie. De studie volgde meer dan 27.000 niet-diabetische volwassenen (gemiddelde leeftijd 49 jaar) tussen 2005 en 2016 en vond dat verhoogde nuchtere glucosewaarden, hogere BMI en verminderde insulinegevoeligheid meetbaar waren tot 10 jaar vóór de diagnose van diabetes en prediabetes.

"Aangezien de overgrote meerderheid van mensen met T2DM het stadium van prediabetes doormaakt, suggereren onze bevindingen dat verhoogde metabolische markers voor diabetes meer dan 20 jaar vóór de diagnose meetbaar zijn", aldus de onderzoekers.

Eerder onderzoek suggereert dat risicofactoren zoals obesitas en verhoogde nuchtere glucosewaarden mogelijk aanwezig zijn tot 10 jaar voordat iemand de diagnose diabetes krijgt. Het moment waarop individuen die diabetes gaan ontwikkelen en degenen die niet eerst substantieel van elkaar verschillen, was echter tot nu toe niet bekend.

In deze studie werd het verloop van nuchtere bloedglucosewaarden, BMI en insulinegevoeligheid afzonderlijk bepaald bij personen die diabetes en prediabetes ontwikkelden. Aan het begin van de studie werden bij 27.392 niet-diabetische personen nuchtere glucose- en gemiddelde bloedglucosewaarden (HbA1c) gemeten en die personen werden gevolgd tot een diagnose van T2DM of prediabetes of het einde van 2016, wat het eerst kwam.

Gedurende de onderzoeksperiode werden 1067 nieuwe T2DM gevallen geïdentificeerd. Uit bevindingen bleek dat sommige risicofactoren gemiddeld vaker voorkwamen bij personen die T2DM ontwikkelden, in vergelijking met degenen die dat niet deden. In het bijzonder waren BMI, nuchtere glucosewaarden en insulineresistentie verhoogd tot 10 jaar vóór de diagnose, en deze verschillen werden na verloop van tijd groter. Bijvoorbeeld, nuchtere glucosewaarden: 10 jaar voor de diagnose - 101,5 mg/dl in diegenen die diabetes ontwikkelden vs 94,5 mg/dL in diegenen die dat niet deden; 5 jaar voor de diagnose - 105 mg/dL vs 94 mg/dL; en 1 jaar eerder - 110 mg/dL vs 94 mg/dL.

Van 15.778 personen met normale bloedglucosewaarden bij het eerste gezondheidsonderzoek, ontwikkelden 4781 individuen prediabetes gedurende de onderzoeksperiode, en dezelfde afwijkingen waren, hoewel in een mildere mate, ten minste 10 jaar vóór de diagnose van prediabetes aanwezig.

"Omdat preventieve onderzoeken bij mensen met prediabetes minder succesvol lijken te zijn bij follow-up op de lange termijn, moeten we misschien veel eerder ingrijpen dan het prediabetesstadium om progressie naar volledige ontwikkeling van diabetes te voorkomen. Een veel eerder interventietraject, medicijn- of leefstijl-gerelateerd, is gerechtvaardigd", concluderen de onderzoekers.

Dit is een observationele studie, dus er kunnen geen duidelijke conclusies worden getrokken over oorzaak en gevolg, en de auteurs wijzen op verschillende beperkingen, waaronder dat de tijdsduur tussen de diagnose van prediabetes en diabetes niet bekend is, dus de hele tijdlijn van diabetesevolutie moet nog worden verklaard.

- Onze verslaglegging is gebaseerd op de persinformatie verstrekt tijdens de EASD -

Deel deze pagina met collega's en vrienden: