Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe EASD-ADA consensus richtlijnen voor behandeling van hyperglycemie in T2DM

Nieuws - 8 okt. 2018

Gepresenteerd door leden van de Consensus Panel tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Berlijn, Duitsland (1-5 oktober).

Na een review van het meest recente bewijs – waaronder een reeks recente studies naar geneesmiddel- en leefstijlinterventies - hebben de European Association for the Study of Diabetes (EASD) en de American Diabetes Association (ADA) een bijgewerkte consensusverklaring opgesteld over hoe om te gaan met hyperglycemie in patiënten met T2DM.

De nieuwe aanbevelingen van het expert panel van beide genootschappen, die hun eerdere richtlijnen uit 2015 bijwerken, omvatten:

Het panel zegt dat het gebrek aan bewijs over specifieke combinaties van glucoseverlagende therapieën een probleem blijft en meer onderzoek nodig is. Het definiëren van optimale kosteneffectieve benaderingen van zorg, met name in behandeling van patiënten - inclusief die met multimorbiditeit - is essentieel.

Ze voegen eraan toe dat er nieuwe vragen rijzen uit de recente CV uitkomstenstudies. Zijn de CV en renale voordelen van SGLT2-remmers en GLP-1-receptoragonisten aangetoond bij patiënten met vastgestelde CVD ook van toepassing op patiënten met een lager risico? Is er een bijkomend voordeel van het gebruik van GLP-1-receptoragonisten en SGLT2-remmers voor de preventie van CV en renale events? Zo ja, in welke populaties? Om deze en andere essentiële klinische vragen aan te pakken, is extra investering nodig in fundamenteel, translationeel, klinisch en implementatieonderzoek.

Het panel concludeert: "De behandeling van hyperglycemie in T2DM is buitengewoon complex geworden met het aantal beschikbare glucoseverlagende medicijnen. Patiëntgerichte besluitvorming en ondersteuning en consistente inspanningen om voeding en lichaamsbeweging te verbeteren, blijven de basis van elke glycemische regulatie. Gebruik van metformine als eerste, gevolgd door toevoeging van glucoseverlagende medicijnen op basis van patiëntcomorbiditeit en belangen wordt aanbevolen, terwijl we wachten op antwoorden op de vele resterende vragen. "

- Onze verslaglegging is gebaseerd op de persinformatie verstrekt tijdens de EASD -

Vind dit artikel online op Diabetes Care

Deel deze pagina met collega's en vrienden: