Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

U-Prevent helpt individueel effect van medicatie op hart- en vaatziekten te voorspellen

Nieuws - 15 okt. 2018

Het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum heeft algoritmes ontwikkeld die voor elke volwassene kunnen voorspellen wat de risico’s zijn op hart- en vaatziekten, evenals wat het effect van medicatie is om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Met behulp van calculators kunnen artsen het risico op hart- en vaatziekten berekenen voor gezonde mensen, voor patiënten met hart- en vaatziekten, voor diabetespatiënten en voor ouderen boven 70 jaar. Het resultaat voor deze groepen patiënten: effectiever voorkomen van hart- en vaatziekten door medicatie op maat, samen met de arts in de spreekkamer beslissen en kostenbesparing voor de zorg als geheel.

Op de website U-Prevent kunnen huisartsen, specialisten en patiënten het risico op hart- en vaatziekten berekenen van een individuele patiënt. De arts vult makkelijk te meten gegevens in, zoals leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie van een persoon. Vervolgens zien de arts en de patiënt wat het effect is van de medicatie en hoeveel ziektevrije jaren dit oplevert. Zo kunnen patiënt en arts in de spreekkamer samen beslissen om te starten of te stoppen met medicatie. Judith Tjin-A-Ton is kaderhuisarts hart- en vaatziekten: ‘U-Prevent is een handige tool die de zorgverlener helpt bij het duidelijk communiceren over het risico van de individuele patiënt. Aan de hand van de schatting kan de patiënt in samenspraak met zijn arts/verpleegkundige keuzes maken over zijn therapie/behandeldoelen. De website is begrijpelijk voor zorgverlener en patiënt, en kan de kwaliteit van de voorlichting echt verbeteren.’

U-Prevent is ontwikkeld door internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde Frank Visseren en Jannick Dorresteijn, arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige van het UMC Utrecht. Frank Visseren: “Wereldwijd gebruiken heel veel mensen bloeddruk- en cholesterolverlagers en bloedverdunners voor preventie van hart- en vaatziekten. Onderzoek toont aan dat deze medicijnen gemiddeld genomen zeer effectief zijn. De medicatie werkt echter niet voor iedereen hetzelfde. Met U-Prevent kunnen we nu voor iedere individuele patiënt berekenen wat de optimale medicatie is.”

Met U-Prevent wordt het behandeleffect bij levenslang medicatiegebruik berekend. “De calculator voorspelt het aantal extra jaren zonder hart- en vaatziekten dat een persoon kan bereiken door preventieve behandeling”, zegt Dorresteijn. U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland. Deze verzameling van ‘big data’ zijn gebruikt om slimme rekenmodellen te ontwikkelen. Deze gegevens zijn samengebracht door de Utrechtse onderzoekers dankzij internationale samenwerking met onderzoeksgroepen, en met financiële ondersteuning van de Hartstichting, Medcon International en ZonMw.

U-Prevent is overal ter wereld gratis toegankelijk via U-Prevent.com.

Het UMC Utrecht verwacht dat op korte termijn huisartsen, specialisten en patiënten in Europa en Amerika de website zullen inzetten om het risico op hart- en vaatziekten en het levenslange behandeleffect te berekenen bij individuele patiënten. Internationale erkenning kwam was er al voor Nicole Jaspers, arts-onderzoeker, die de prestigieuze Young Investigators Award heeft gewonnen voor haar onderzoek ten behoeve van U-Prevent, op het ESC congres (München).

Bron: Persbericht UMC Utrecht, 13 oktober 2018

Gebruik U-Prevent Bekijk onze video over U-prevent.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: