Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Parodontitis negatief effect op succes van bloeddrukverlagende therapie bij hoge BP

Poor Oral Health and Blood Pressure Control Among US Hypertensive Adults

Literatuur - Pietropaoli D, Del Pinto R, Ferri C et al. - Hypertension 2018;72:00-00

Introductie en methoden

Parodontitis, een chronische inflammatoire aandoening van weefsels rondom de tanden [1], is geassocieerd met vele CV risicofactoren en gerelateerde ziekten, zoals endotheeldysfunctie [2-4], hypertensie [5,6], atherosclerose [7,8] en majeure CV events [5,6,9-12]. Hoewel sommige studies voordelige effecten hebben laten zien van parodontale behandeling op bloeddruk (BP) [13,14], ontbreken data over het effect van parodontitis op BP regulatie in patiënten op bloeddrukverlagende therapie. Daarom onderzocht deze studie de relatie tussen parodontitis en ongereguleerde hypertensie in behandelde patiënten die deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Deze retrospectieve cross-sectionele analyse van de NHANES onderzocht arteriële BP in hypertensieve volwassen met (n=1834) versus zonder (n=1694) parodontitis van ≥30 jaar met voorgeschreven medicijnen voor hoge BP en met minstens één natuurlijke tand. Individuen met een geschiedenis van harttransplantatie, kunstklep, aangeboren hartafwijking zonder mitralisklepprolaps, of bacteriële endocarditis werden uitgesloten van parodontaal onderzoek.

Ziekte-ernst werd gedefinieerd als mild, matig of ernstig volgens het gouden standaard gehele mond-parodontitis surveillance protocol, volgens voorgestelde casusdefinitie van de Centers for Disease Control and Prevention/American Academy of Periodontology [1]. Arteriële BP werd gemeten door getrainde en ‘gekalibreerde’ artsen met behulp van een kwik-bloeddrukmeter volgens gestandaardiseerde BP meetprotocollen. [15].

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Hypertensieve patiënten zonder parodontitis laten betere SBP zien gedurende bloeddrukverlagende therapie van ongeveer 2.3-3.0 mmHg en lagere odds voor onsuccesvolle therapie dan hypertensieve patiënten zonder parodontitis. Deze data suggereren dat bloeddrukverlagende therapie mogelijk minder effectief is bij parodontitis in vergelijking met goede mondgezondheid. Specifieke onderzoeken kunnen zich richten op het effect van parodontale therapie op BP in behandelde hypertensieve patiënten.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Hypertension

Deel deze pagina met collega's en vrienden: