Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hogere inflammatoire status geassocieerd met slechtere uitkomst post-PCI

Residual inflammatory risk and the impact on clinical outcomes in patients after percutaneous coronary interventions

Literatuur - Kalkman DN, Aquino M, Claessen BE et al. - Eur Heart J 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Residueel inflammatoir risico (RIR), gedefinieerd als hsCRP >2 mg/L en LDL-c >70mg/dL, beschrijft de inflammatoire status in patiënten met CVD [1-4]. De prevalentie van aanhoudend hoog RIR in patiënten die een percutane coronaire interventie (PCI) ondergaan is niet goed vastgesteld en huidige richtlijnen bevelen de beoordeling ervan niet aan. Bovendien is de associatie tussen RIR en klinische uitkomsten in post-PCI patiënten onbekend.

Deze studie onderzocht de prevalentie van aanhoudend hoog RIR in patiënten die PCI ondergaan en evalueerde het verband tussen nadelige klinische uitkomsten één jaar na PCI. Voor dit doeleinde werd een retrospectieve analyse van een PCI-register (MountSinai Hospital, NY, VA) uitgevoerd tussen 1 januari 2009 en 31 december 2016. Patiënten met ≥2 hsCRP metingen achter elkaar binnen vier weken of meer werden ingedeeld in vier RIR groepen:

Het primaire eindpunt was algemene sterfte na één jaar en de secundaire eindpunten waren myocardinfarct (MI), revascularisatie van het targetvat (TLR), bloeding, stent trombose, cerebrovasculair event (CVA), grote nadelige cardiovasculaire events (MACE) en MACE +. MACE werd gedefinieerd als de samenstelling van algemene sterfte, MI en stroke, en MACE+ als de samengestelde eindpunten algemene sterfte, MI, stroke en elke revascularisatie.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Een hoog percentage van de patiënten die PCI ondergaan hebben een aanhoudend hoog RIR, wat resulteert in een hoger éénjaarsrisico op algemene sterfte en MI, in vergelijking met een aanhoudend laag RIR. Deze data laten zien dat RIR-bepaling in PCI-patiënten een hoogrisicopopulatie identificeert. Of het gebruik van anti-inflammatoire medicatie terugkerende cardiovasculaire events verlaagt in deze populatie, moet verder onderzocht worden.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: