Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Nieuwe 2018 richtlijn voor management van cholesterol: take home messages

Nieuws - 11 nov. 2018

De American Heart Association (AHA) en de American College of Cardiology (ACC) hebben de 2018 richtlijn voor management van bloedcholesterol in de preventie van CVD bijgewerkt. De bijgewerkte richtlijn, die zorgverleners helpen bij de preventie, diagnose en behandeling van hoog cholesterol, werden gepresenteerd tijdens de 2018 AHA scientific sessions.

Top 10 aanbevelingen:

1. Benadruk bij alle individuen een leefstijl voor een gezond hart gedurende de levensloop.

2. Verlaag LDL-c met hoge-intensiteit statinetherapie of maximaal-verdraagbare statinetherapie in patiënten met klinisch atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASCVD).

3. Gebruik bij zeer hoog ASCVD risico een LDL-c drempelwaarde van 70 mg/dL (1.8 mmol/L) om toevoeging van niet-statinetherapie te overwegen.

4. Begin hoge-intensiteit statinetherapie in patiënten met ernstige primaire hypercholesterolemie (LDL-C level ≥190 mg/dL (≥4.9 mmol/L), zonder het 10-jaars ASCVD risico te berekenen.

5. Start matige-intensiteit statinetherapie in patiënten van 40-75 jaar met diabetes mellitus en een LDL-c waarde van ≥70 mg/dL (≥1.8 mmol/L), zonder het 10-jaars ASCVD risico te berekenen.

6. In volwassen van 40-75 jaar die worden geëvalueerd voor primaire ASCVD preventie, voer een arts-patiëntgesprek over risico, alvorens statinetherapie te starten

7. Start matige-intensiteit statinetherapie in volwassenen van 40-75 jaar zonder diabetes mellitus, met LDL-c waarden ≥70 mg/dL (≥1.8 mmol/L) en een 10-jaars ASCVD risico van ≥7.5%, als in een discussie voor behandelopties de voorkeur uit gaat naar statinetherapie.

8. In patiënten van 40-75 jaar zonder diabetes mellitus en een 10-jaars risico van 7.5%-19.9%, geven risicoverhogende factoren aanleiding tot start van statinetherapie.

9. Overweeg coronair arteriecalcium (CAC)-metingen wanneer een beslissing over statinetherapie onzeker is in volwassenen van 40-75 jaar zonder diabetes mellitus, met LDL-c waarden ≥70 mg/dL- 189 mg/dL (≥1.8-4.9 mmol/L) en een 10-jaars ASCVD risico van ≥7.5%- 19.9%.

10. Beoordeel therapietrouw en responspercentage op LDL-c verlagende medicatie en leefstijlmodificaties met herhaalde lipidenmetingen 4 tot 12 weken na initiatie van statinetherapie of aanpassing van dosering, herhaal elke 3 tot 12 maanden wanneer nodig.

Andere hoogtepunten:

1. Voor secundaire preventie hebben de PCSK9-remmers, volgens de kostprijs medio 2018, een lage waarde/prijs-ratio [>$150,000 per QALY (kwaliteits-aangepast levensjaar)] vergeleken met een goede waarde/prijs-ratio [<$50,000 per QALY]. De richtlijn biedt een volledige discussie over de dynamische interactie tussen verschillende prijzen en klinische voordelen.

2. Deze richtlijn biedt aanbevelingen voor kinderen en volwassenen met afwijkingen in lipiden.

3. In de afgelopen 5 jaar zijn er aanzienlijke vorderingen gemaakt in risicoschatting met CAC-score. Een doel van de CAC-metingen is nieuwe risicostratificatie van patiënten die mogelijk voordeel hebben van statinetherapie. Dit is met name handig wanneer arts en patiënt niet weten of statinetherapie gestart moet worden.

Lees meer over de bijgewerkte AHA/ACC cholesterol richtlijn Bekijk onze video over de bijgewerkt AHA/ACC richtlijn

Deel deze pagina met collega's en vrienden: