Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Update AHA/ACC-cholesterolrichtlijnen gericht op meer gepersonaliseerde risicoschatting

AHA 2018 – Chicago, IL, VS

Nieuws - 11 nov. 2018

2018 AHA/ACC/AACVPR/AAPA/ABC/ACPM/ADA/AGS/APhA/ASPC/NLA/PCNA Guideline on the Management of Blood Cholesterol

Meer gepersonaliseerde risicoschatting en nieuwe cholesterolverlagende medicatiemogelijkheden voor mensen met het hoogste risico op cardiovasculaire ziekte (CVD) behoren tot de belangrijkste aanbevelingen in de 2018 cholesterolrichtlijnen van de American Heart Association (AHA) en de American College of Cardiology (ACC).

“De bijgewerkte richtlijnen versterken het belang van gezond leven, leefstijlmodificatie en preventie. Ze bouwen voort op de belangrijkste verschuiving die we hebben gemaakt in onze cholesterolaanbevelingen uit 2013, om ons te richten op het identificeren en aanpakken van lifetime risico voor cardiovasculaire ziekte”, zei Ivor Benjamin, M.D., FAHA, voorzitter van de American Heart Association. “Een hoger cholesterolgehalte op elke leeftijd verhoogt het risico significant. Daarom is het zo belangrijk dat mensen, zelfs op jonge leeftijd, een leefstijl voor een gezond hart volgen en een gezond cholesterolgehalte begrijpen en behouden.”

“Behandeling voor een hoog cholesterolgehalte is geen uniforme behandeling voor iedereen en deze richtlijnen bevestigen sterk het belang van gepersonaliseerde zorg”, zei Michael Valentine, M.D., FACC, voorzitter van de American College of Cardiology. “In de afgelopen vijf jaar hebben we nog meer geleerd over nieuwe behandelopties en welke patiënten hiervan kunnen profiteren. Door een behandelroutekaart voor clinici te bieden, bieden we ze tools om hun patiënten te helpen hun risico te begrijpen en te beheren, en langer gezonder te leven.”

Een speciaal rapport, tegelijkertijd gepubliceerd als een aanvulling op de cholesterolrichtlijnen, biedt een meer gedetailleerd perspectief op het gebruik van kwantitatieve risicoschatting in primaire preventie van cardiovasculaire ziekte (CVD). De risicocalculator die werd geïntroduceerd in de richtlijnen van 2013 blijft een essentiële tool om zorgverleners te helpen bij het identificeren van een 10-jaars risico voor CVD van een patiënt.

Omdat de calculator populatiegebaseerde formules gebruikt, roepen de richtlijnen artsen nu op om met patiënten te praten over ‘risicoverhogende factoren’ die naast traditionele risicofactoren een meer gepersonaliseerd perspectief op het risico van een persoon kunnen bieden. Risicoverhogende factoren omvatten familiegeschiedenis en etniciteit, maar ook bepaalde condities zoals metabool syndroom, chronische nierziekte, chronische inflammatie, premature menopauze of pre-eclampsie, en hoge lipidenbiomarkerwaarden die nu ook Lp(a) en apoB omvatten. Deze additionele informatie kan een verschil maken in het soort behandelplan dat iemand nodig heeft.

In primaire en secundaire preventie, wanneer een hoog cholesterolgehalte niet gereguleerd kan worden door dieet of lichaamsbeweging, blijft de eerste behandeling statinetherapie. Voor mensen met hoog risico op een nieuw CV event en bij wie LDL-c waarden niet voldoende verlaagd worden met statinetherapie bevelen de richtlijnen nu selectief aanvullend gebruik van andere cholesterolverlagende medicatie aan. Voor deze patiënten adviseren de richtlijnen een stapsgewijze aanpak met ezetimibe, beschikbaar als generiek middel, bovenop statines. Als die combinatie niet voldoende werkt, zou een PCSK9-remmer kunnen worden toegevoegd, specifiek voor mensen met een hoog risico.

Zodra de behandeling is gestart, ongeacht of alleen leefstijlmodificaties worden voorgeschreven of medicatietherapie is toegevoegd, dienen therapietrouw en effectiviteit na 4 en 12 weken te worden beoordeeld met een nuchtere lipidentest en vervolgens elke 3-12 maanden op basis van vastgestelde behoeften.

Een ander nieuw aspect van de richtlijnen is de aanbeveling van coronaire arterie calcium (CAC)-metingen voor mensen in sommige risicogroepen, wanneer hun risiconiveau onduidelijk is en behandelbeslissingen minder zeker zijn. Een CAC-score van nul duidt meestal op een laag risico voor CVD en zou kunnen betekenen dat die mensen kunnen afzien van of ten minste cholesterolverlagende therapie kunnen uitstellen, zolang ze niet-rokers zijn of geen ander gedrag of eigenschappen voor hoog risico laten zien. Deze meting van gecalcificeerde plaque is een niet-invasieve hartscan, die uitgevoerd moet worden door een gekwalificeerd persoon in een faciliteit die de meest recente technologie aanbiedt.

Het erkennen van het cumulatieve effect van een hoog cholesterolgehalte gedurende het hele leven, het vroeg identificeren en het behandelen ervan, kunnen het lifetime risico op CVD helpen verlagen. Selectieve cholesteroltesten zijn geschikt voor kinderen vanaf twee jaar die een familiegeschiedenis van hartaandoeningen of een hoog cholesterolgehalte hebben. Bij de meeste kinderen kan een eerste test overwogen worden tussen 9 en 11 jaar, en dan opnieuw tussen de 17 en 21 jaar. Door onvoldoende bewijs in jongvolwassenen zijn er geen specifieke aanbevelingen voor die leeftijdsklasse. Het is echter van essentieel belang dat zij zich aan een gezonde leefstijl houden, bewust zijn van het risico van een hoog cholesterolgehalte op alle leeftijden en de juiste behandeling krijgen om het lifetime risico op hartaandoeningen en stroke te verlagen.

Deze lifetime benadering om CVD risico te verlagen moet al op vroege leeftijd gestart worden. Kinderen hebben misschien geen medicatie nodig, maar op jonge leeftijd al aan een gezonde leefstijl te stimuleren, kan een verschil maken in hun lifetime risico. Wanneer een hoog cholesterolgehalte wordt geïdentificeerd in kinderen, zou dit ook een arts alert kunnen maken om andere familieleden te testen, die mogelijk niet beseffen dat ze een hoog cholesterolgehalte hebben, omdat bewustwording en behandeling levens kan redden.

De richtlijnen bieden meer specifieke richtlijnen voor bepaalde leeftijd- en etnische groepen, evenals voor mensen met diabetes, hetgeen allemaal belangrijk is voor de uitgebreide en geïndividualiseerde discussie tussen zorgverlener en patiënt.

- Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het AHA Scientific Sessions verstrekte informatie -

Het AHA Journaal 2018 is mede mogelijk gemaakt door een unrestricted educational grant van Amgen, Novartis en AstraZeneca.

Bekijk onze video over de nieuwe AHA cholesterol-richtlijnen.

De richtlijnen werden tegelijkertijd gepubliceerd in Circulation en JACC. Bekijk op Circulation De richtlijnen werden tegelijkertijd gepubliceerd in Circulation en JACC. Bekijk op JACC

Deel deze pagina met collega's en vrienden: