Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer structurele hersenafwijkingen ontdekt in prediabetes dan in niet-diabetes

Prediabetes Is Associated With Structural Brain Abnormalities: The Maastricht Study

Literatuur - Van Agtmaal MJM, Houben AJHM, de Wit V et al. - Diab Care 2018; published online ahead of print

Introductie en methoden

Diabetes type 2 (T2DM) is in verband gebracht met een hoger risico op structurele hersenafwijkingen en gerelateerde hersenziekten, zoals stroke, dementie en depressie [1-9]. Structurele hersenafwijkingen geassocieerd met T2DM omvatten lacunaire infarcten (LIs), witte stof hyperintensiteiten (WMH’s), cerebrale microbloedingen (CMB’s) en hersenatrofie [10]. Het is echter niet duidelijk of prediabetes ook geassocieerd is met de bovengenoemde risico’s. Deze analyse van de Maastricht Study [11] onderzocht of prediabetes en T2DM geassocieerd zijn met structurele hersenafwijkingen, waaronder LIs, CMB’s, WMH’s en kleinere volumes van witte stof.

De Maastricht Study, een observationele populatiegebaseerde cohortstudie, gericht op de etiologie, pathofysiologie, complicaties en comorbiditeiten van T2DM, includeerde individuen van 40-75 jaar, met of zonder T2DM. Voor de huidige analyse werden data geselecteerd van 2288 deelnemers die gerekruteerd werden tussen november 2010 en september 2013. Diabetesstatus was als volgt gedefinieerd met behulp van een gestandaardiseerde 2-uurs 75 gram orale glucose tolerantietest (OGTT) en volgens de World Health Organization 2006 criteria [12]:

Belangrijkste resultaten

Van de 2228 deelnemers hadden 1373 NGM, 347 prediabetes en 508 T2DM. Na multivariabele correctie, en in vergelijking met NGM, waren prediabetes en T2DM significant geassocieerd met:

Conclusie

Structurele hersenafwijkingen, waaronder LI’s, WMH’s en kleinere volumes van witte stof, komen vaker voor in patiënten met prediabetes, in vergelijking met NGM, en zelfs nog vaker in T2DM patiënten. Deze resultaten suggereren dat de vroege behandeling van prediabetes kan bijdragen aan de preventie van hersenafwijkingen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Diab Care

Deel deze pagina met collega's en vrienden: