Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Type CVD bij baseline beïnvloedt CV voordelen met SGLT2-remming

SGLT2 inhibitors for primary and secondary prevention of cardiovascular and renal outcomes in type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cardiovascular outcome trials

Literatuur - Zelniker TA, Wiviott SD, Raz I et al. - The Lancet 2018: published online ahead of print

Introductie en methoden

Hoewel natrium-glucose cotransporter-2 remmers (SGLT2-i) aanbevolen worden om risico op MACE te verlagen in patiënten met atherosclerotische cardiovasculaire ziekte (ASCVD) maar niet in diegenen met alleen meerdere risicofactoren [1,2], blijft het onbekend of de CV effectiviteit van SGLT2-i afhankelijk is van baseline ASCVD risicocategorieën, een voorgeschiedenis van HF of nierfunctie. De publicatie van de DECLARE-TIMI 58 resultaten [3] maakt nu betere studie mogelijk van de potentiële heterogeniteit in CV effectiviteit op basis van baseline CVD risico. Bovendien maakt een meta-analyse een betere beoordeling mogelijk van enkele zeldzame adverse events die zijn waargenomen in sommige van de CVOT’s met SGLT2-remming.

Daarom combineerde deze meta-analyse data van alle grootschalige placebo-gecontroleerde CVOT’s met SGLT2-i die gepubliceerd zijn tot sept 2018 (EMPA-REG OUTCOME, CANVAS Program en DECLARE-TIMI 58 trials; n=34322) om meer betrouwbare schattingen te verkrijgen van effectiviteit en veiligheid van specifieke uitkomsten in het algemeen en in relevante subgroepen. De DECLARE-TIMI 58 includeerde ook patiënten zonder ASCVD maar met meerdere risicofactoren (59%) en in het gepoolde cohort vertegenwoordigde deze groep 39.8%. Deze subgroepen bestonden uit: ASCVD vs. meerdere risicofactoren, met vs. zonder een voorgeschiedenis van HF en eGFR levels (laag: <60 mL/min/1.73m², middelste: 60-90 mL/min/1.73m² en hoog: ≥90 mL/min/1.73m²).

Effectiviteitsuitkomsten waren MACE, de samenstelling van CV sterfte of ziekenhuisopname voor HF, hun individuele componenten, en een gestandaardiseerde samenstelling van renale uitkomsten waaronder verslechtering van eGFR, eindstadium nierziekte of renale sterfte. Veiligheidsuitkomsten waren niet-traumatische amputaties van de onderste ledematen, fracturen en diabetische ketoacidose.

Belangrijkste resultaten

Effectiviteitsuitkomsten: verschillende subgroepen

Veiligheidsuitkomsten

Type CVD bij baseline beïnvloedt CV voordelen met SGLT2-remming

Conclusie

Deze meta-analyse van de EMPA-REG OUTCOME, CANVAS Program en DECLARE-TIMI 58 trials liet alleen matige voordelen met SGLT2-i op atherosclerotische MACE zien in diegenen met ASCVD. Daarentegen werden robuuste reducties in HHF en progressie van nierziekte gezien ongeacht de atherosclerotische risicocategorie en voorgeschiedenis van HF bij baseline.

Referenties

Toon referenties

Download de slide Vind dit artikel online op the Lancet

Deel deze pagina met collega's en vrienden: