Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Update aanbevelingen voor sporten in atleet-patiënten met CAD

Nieuws - 11 jan. 2019

Aanbevelingen van de Sports Cardiology-sectie van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC) voor sporten door patiënten met coronair vaatlijden (CAD), afwijkingen in de coronairarterie (CAA’s), of spontane dissectie van de coronairarterie (SCAD), allemaal geassocieerd met myocardiale ischemie, en in patiënten met een myocardbrug (MB), zijn bijgewerkt.

Fysieke inactiviteit is een risicofactor voor CAD, en regelmatige fysieke inspanning verlaagt het risico op CAD en het risico op plotse dood of een hartstilstand gedurende krachtige inspanning. Observationele data wijzen echter ook in de richting van een hoger risico op mortaliteit door intensieve inspanning bij patiënten met CAD. Toch is de feitelijke incidentie van acute events zeer laag, dus de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging en sporten wegen op tegen het risico op coronaire events veroorzaakt door acute, intensieve inspanning. Vrijetijdsactiviteiten worden dus geadviseerd voor alle individuen met risicofactoren voor, en met manifest CAD. De aanbevelingen, mits toegepast met redelijke voorzorgsmaatregelen, verzekeren een hoog veiligheidsniveau voor alle individuen met CAD.

In geval van gebrek aan wetenschappelijk bewijs zijn aanbevelingen gebaseerd op klinische ervaringen en expert opinies. De beschikbare klassen en niveaus van bewijsvoering worden vermeld in het document. Hieronder volgt een korte impressie van de aanbevelingen.

Asymptomatische atleet-patiënten zonder klinisch evidente CAD:

Atleet-patiënten met klinisch bewezen CAD:

Atleet-patiënten met niet-CAD-gerelateerde myocardiale ischemie:

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in de volgende documenten

Vind het EAPC position statement over vrijetijdsactiviteiten of competitieve sporten in diegenen met CAD online op Eur Heart J

Deel deze pagina met collega's en vrienden: