Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

DAPT met P2Y12-remmer vermindert CV events in T2DM patiënten met CAD

Nieuws - 25 feb. 2019

De fase III THEMIS studie heeft het primaire eindpunt behaald en toonde aan dat ticagrelor, in combinatie met aspirine, een statistisch significante reductie gaf van een samenstelling van majeure CV events (MACE), ten opzichte van aspirine alleen, in patiënten met coronair arterielijden (CAD) en type 2 diabetes (T2DM) zonder eerder myocardinfarct of stroke.

THEMIS (Effect of Ticagrelor on Health Outcomes in DiabEtes Mellitus Patients Intervention Study) was een mult-nationale, gerandomiseerde, dubbelblinde studie die werd uitgevoerd in meer dan 19.000 patiënten met T2DM en CAD. CAD werd gedefinieerd als een eerdere percutane coronaire interventie (PCI), bypassoperatie of ten minste 50% vernauwing van de coronairarterie.

THEMIS was opgezet om de hypothese te testen dat ticagrelor plus aspirine MACE zou verminderen, een samenstelling van CV sterfte, MI of stroke, in patiënten met CAD en T2DM zonder eerder MI of stroke, in vergelijking met aspirine alleen. Ticagrelor is een orale, reversibele, direct-werkende P2Y12-receptor antagonist die werkt door plaatjesactivatie te remmen. Van ticagrelor is aangetoond dat het, samen met aspirine, het risico op MACE significant verlaagd in patiënten met acuut coronair syndroom of een geschiedenis van MI. In totaal zijn 19.225 patiënten geïncludeerd in 42 landen in meer dan 1200 sites. In Nederland hebben 24 centra meegedaan, die in totaal 479 patiënten hebben geïncludeerd.

Voorlopige veiligheidsresultaten waren consistent met wat bekend is over ticagrelor. Een volledige evaluatie van de THEMIS data zal worden gepresenteerd op een toekomstig medisch congres.

Deepak L. Bhatt, MD, MPH, THEMIS co-chair en professor aan Harvard Medical School zei: “De THEMIS studie is de grootste gerandomiseerde studie van patiënten met T2DM die tot op heden is uitgevoerd en die was opgezet om te evalueren of meer intensieve plaatjesremmende behandeling een veelbelovende behandeling is. De resultaten kunnen ons helpen om ons begrip over de rol van duale antiplaatjestherapie te verfijnen in patiënten in het hele atherotrombotische spectrum.”

Bron: Persbericht AstraZeneca, 25 februari 2019

Deel deze pagina met collega's en vrienden: