Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vroege initiatie van ARNI in het ziekenhuis na ADHF verbetert uitkomsten in HFrEF

Nieuws - 20 mrt. 2019

Initiation of Angiotensin-Neprilysin Inhibition after Acute Decompensated Heart Failure: Results of the Open-Label Extension of the PIONEER-HF Trial

Gepresenteerd tijdens ACC.19 door Adam D. DeVore (Durham, NC, VS)

Introductie en methoden

Data van de PIONEER-HF toonden significant lagere NT-proBNP waarden en betere klinische uitkomsten aan na 8 weken in gestabiliseerde patiënten na acuut gedecompenseerd hartfalen (ADHF) die waren gerandomiseerd naar initiatie van sacubitril/valsartan (S/V) in het ziekenhuis, in vergelijking met diegenen gerandomiseerd naar enalapril. Weinig data zijn beschikbaar over de impact van initiatie van S/V na ontslag in patiënten met ADHF.

PIONEER-HF was een multicenter, dubbelblinde, gerandomiseerde trial met 881 patiënten met ADHF, ejectiefractie ≤40% (HFrEF), verhoogde natriuretische peptidenwaarden en hemodynamische stabiliteit. Deelnemers werden 1:1 gerandomiseerd naar initiatie van S/V in het ziekenhuis (n=440) of enalapril (n=441).

Na 8 weken gingen deelnemers in de PIONEER-HF trial door met een 4-weken, open-label studie waarin alle deelnemers S/V ontvingen (n=832). Deze extensiestudie onderzocht veranderingen in NT-proBNP waarden in patiënten met hartfalen en verminderde ejectiefractie (HFrEF) die waren opgenomen voor ADHF en waren overgezet van enalapril naar S/V na 8 weken, en vergeleek het totale aantal klinische events gedurende de 12-weken studieperiode voor gerandomiseerde behandelarmen.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze extensiestudie van de PIONEER-HF trial in patiënten met HFrEF die onlangs waren opgenomen voor ADHF toonde grotere reductie van NT-proBNP waarden aan in diegenen met vroege initiatie van enalapril en die waren overgezet op S/V na ontslag in week 8, in vergelijking met diegenen die doorgingen met S/V behandeling. Initiatie van S/V in het ziekenhuis verbeterde klinische uitkomsten na 12 weken, in vergelijking met initiatie van enalapril in het ziekenhuis gevolgd door S/V. De vroege verbeteringen in uitkomsten na ontslag ondersteunen de initiatie van S/V in het ziekenhuis bij gestabiliseerde HFrEF patiënten met ADHF.

- Onze verslaglegging van ACC.19 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres -

Deel deze pagina met collega's en vrienden: