Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Snelle en aanhoudende omkering van P2Y12 remmer-geïnduceerde plaatjesremming met reversal agent

Antibody-Based Ticagrelor Reversal Agent in Healthy Volunteers

Literatuur - Bhatt DL, Pollack CV, Weitz JI, et al. - N Eng J Med 2019, doi: 10.1056/NEJMoa1901778

Introductie en methoden

De orale P2Y12 receptorantagonist ticagrelor is geassocieerd met verhoogd bloedingsrisico, dat enkele dagen aanhoudt na het stoppen met medicatie {1]. Richtlijnen bevelen aan om ten minste 3-7 dagen voor chirurgie te stoppen met medicatie [2,3]. Het bereiken van hemostase kan een uitdaging zijn in patiënten die P2Y12 remmers nemen en spontane grote bloedingen hebben (intracranieel of gastro-intestinaal) of in diegenen die urgente invasieve behandelingen behoeven [4,5]. Plaatjestransfusies blijken ineffectief te zijn in het omkeren van anti-plaatjeseffecten van ticagrelor.

Tot op heden zijn er geen reversal agents voor P2Y12 receptorantagonisten. Ticagrelor is een reversibele antagonist, wat het mogelijk maakt om een specifiek reversal agent te ontwikkelen. PB2452 is ontwikkeld als een neutraliserend monoklonaal antilichaam dat ticagrelor en zijn actieve metaboliet bindt met hoge affiniteit [6].

Deze single-center, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, enkelvoudige-oplopende dosis, fase 1 trial onderzocht de veiligheid, effectiviteit en farmacokinetische profielen van intraveneuze PB2452 in gezonde vrijwilligers (n=64) die werden behandeld met ticagrelor 48 uur voor infusie van PB2452. Tien opeenvolgende dosis cohorten werden uitgevoerd en vrijwilligers in alle cohorten werden gerandomiseerd in een 3:1 ratio om PB2452 (n=48) of placebo (n=16) te ontvangen. Primaire effectiviteitsuitkomst was omkering van antiplaatjeseffecten van ticagrelor bepaald door plaatjesaggregatie met gebruik van licht transmissie aggregometrie. Primaire veiligheidsuitkomst was frequency en ernst van nadelige events.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In deze fase 1 trial bleek infusie van PB2452 veilig te zijn en resulteerde in snelle en aanhoudende omkering van plaatjesremming door ticagrelor in gezonde vrijwilligers, gemeten door meerdere plaatjestesten.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel op N Eng J Med

Deel deze pagina met collega's en vrienden: