Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Classificatie van acuut HF patiënten gebaseerd op congestie en hypoperfusie status in een real-world populatie

Acute heart failure congestion and perfusion status; impact of the clinical classification on in hospital and long term outcomes; insights from the ESC EORP HFA Heart Failure Long Term Registry

Nieuws - 24 mei 2019

Gepresenteerd op ESC Heart Failure 2019 in Athene, Griekenland, door Ovidiu Chioncel (Bucuresti, Romenië)

Introductie en methoden

De 2016 ESC HFA richtlijnen stelden een classificatie voor van acuut hartfalen (HF) patiënten gebaseerd op congestie en hypoperfusiestatus: droog-warm (geen congestie, geen hypoperfusie), nat-warm (congestie, geen hypoperfusie), droog-koud (geen congestie, wel hypoperfusie), nat-koud (congestie en hypoperfusie). Deze classificatie is echter niet gevalideerd in een ongeselecteerde populatie van acute HF patiënten in de dagelijkse praktijk, waaronder patiënten vanuit het hele spectrum van klinische ernst van HF en alle bereiken van LVEF.

Daarom werd de congestie en hypoperfusie classificatie toegepast op het ESC EORP HFA Heart Failure Long Term Registry en associaties met baseline karakteristieken, behandelingen en uitkomsten met ieder profiel werden bepaald in patiënten bij opname en ontslag.

De ESC EORP HFA Heart Failure Long-Term Registry includeerde 7865 acuut HF patiënten in 21 landen in 211 centra. Uitkomsten waren mortaliteit in het ziekenhuis, 1-jaars mortaliteit door alle oorzaken, 1-jaars HF ziekenhuisopname en samenstelling van 1-jaars mortaliteit en HF ziekenhuisopname.

Belangrijkste resultaten

Conclusies

Classificatie van acuut HF patiënten in de dagelijkse praktijk liet zien dat uitkomsten tijdens ziekenhuisopname en na 1 jaar verschillend zijn voor patiënten met nat-koud, droog-koud, nat-warm en droog-warm profielen. Uitkomsten waren het slechtst voor diegenen met nat-koud profiel, wat bevestigt dat hypoperfusie een marker is van HF ernst en geassocieerd is met slechte uitkomsten.

Klinische fenotypering van acute HF patiënten kan helpen om hoog-risico patiënten te identificeren en vroege-besluitvorming voor behandelopties te faciliteren .

Discussie

De discussant Mandeep Mehra (Boston, MA, USA) zei dat dit classificatiestysteem een praktische benadering is om acuut HF patiënten te behandelen. Hij merkte op dat deze studie patiënten in de dagelijkse praktijk bestudeerde, dus patiënten met alle HF typen, ook diegenen met behouden EF. Omdat HFpEF patiënten ook waren geïncludeerd in deze studie had hij niet verwacht zoveel patiënten met hypoperfusie te zien.

Hij sloot af door te zeggen dat we zouden moeten pauzeren en verder moeten kijken naar fenotypering van acute HF patiënten, omdat betere karakterisering van hoog-risico patiënten cruciaal is om behandeling te verbeteren voor deze patiënten en uiteindelijk de last van HF te verminderen.

Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC Heart Failure congres 2019 verstrekte informatie.

Deze studie werd tegelijkertijd gepubliceerd in Eur J Heart Fail

Deel deze pagina met collega's en vrienden: