Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Expert consensus over update voor de klinische praktijk van HF

Nieuws - 24 juni 2019

De meest recente richtlijn Hartfalen door de ESC is in 2016 gepubliceerd. Sinds die tijd zijn nieuwe data van grote trials beschikbaar gekomen (SGLT2 remmers in type 2 diabetes, MitraClip voor functionele mitrale regurgitatie, AF ablatie in HF, tafamidis in cardiale transthyretine amyloïdosis, rivaroxaban in HF, ICD’s in niet-ischemisch HF en telegeneeskunde voor HF) en resultaten van kleinere trials en meta-analyses in andere gebieden zijn gepubliceerd. Het zal nog 2 jaar duren voor de 2021 ESC richtlijn Hartfalen zal worden uitgegeven. Daarom is het nu nodig om recente ontwikkelingen in HF te reviewen en samen te vatten. De Heart Failure Association van de ESC is bij elkaar gekomen in januari 2019 in Frankfurt en is met consensus aanbevelingen gekomen.

Deze publicatie beschrijft deze consensus aanbevelingen, ondersteunend bewijs, wat praktische opmerkingen en richtingen voor toekomstige ontwikkelingen in farmacotherapie, device-gebaseerde therapieën, en algemene zorg relevant aan management van HF. Het is niet bedoeld als een update van de richtlijn, en ook niet als position statement.

Lees de volledige publicatie in Eur J Heart Fail

Deel deze pagina met collega's en vrienden: