Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EAPC formuleert een voorkeur voor een risicovoorspeller voor gebruik in de klinische praktijk

Nieuws - 26 juni 2019

Een artikel gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology beschouwde de voordelen en beperkingen van diverse online CV-risicocalculatoren. Het artikel geeft een overzicht van gratis beschikbare online tools voor het schatten van de CV prognose. Voor elke wordt beschreven voor welke patiëntgroep en geografische regio deze kan worden gebruikt, en de uitkomsten die voorspeld worden.

Preventie van CVD is een levenslange onderneming en de motivatie om pillen te blijven slikken en gezond te leven kan laag zijn als er geen symptomen zijn. Europese Guidelines bevelen aan om risicopredictietools te gebruiken die objectieve informatie geven over de kans op uitkomsten. Sommige tools zijn ontwikkeld om het 10-jaars CV mortaliteitsrisico te voorspellen, terwijl anderen gericht zijn op het voorspellen van levenslang risico. Verschillende populaties vragen om verschillende risicopredictietools. Ze kunnen behandelbesluiten sturen over starten of aanpassen van preventieve medicatie. Desalniettemin worden risciopredictietools niet voldoende geïmplementeerd in de klinische praktijk.

Risicopredictietools faciliteren risicocommunicatie met de patiënt en hun familie, wat de toewijding en motivatie om de gezondheid te verbeteren kan vergroten. Het zien van het geprojecteerde voordeel van het nemen van preventieve medicatie kan een goede drijfveer zijn.

Het artikel beschrijft welke aspecten een risicopredictie-algoritme tot een van goede kwaliteit en bruikbaarheid maken. CV risicopredictie in verschillende patiëntgroepen worden beschouwd, alsmede mogelijke valkuilen. Relevante overwegingen voor het schatten van risico in oudere patiënten, patiënten jonger dan 50, en hoogrisicopatiënten komen aan de orde. Vervolgens worden zeven overwegingen uitgewerkt over hoe de beste risicopredictietool te kiezen voor iedere patiënt. Beschikbare risicopredictietools worden samengevat in een overzicht, met sterke en zwakkere punten.

Op basis van deze overwegingen formuleert de EAPC een voorkeur voor de U-Prevent tool, een gratis interactieve website die risicocalculatoren bevat voor alle categorieën patiënten, waaronder gezonde mensen zonder CVD, vasculaire patiënten, patiënten met T2DM en een score specifiek voor ouderen van minstens 70 jaar. U-Prevent kan gebruikt worden om het 5- en 10-jaarsrisico op CVD en het levenslange behandeleffect van bepaalde medicatie op CVD-vrije levensverwachting te schatten.

Voor het bepalen van CVD risico in een gezonde populatie adviseert EAPC het gebruik van HeartScore, de interactieve versie van de SCORE risicotabel, beschikbaar in 17 talen.

“Risicopredictietools schatten de prognose op een objectieve en niet-vertekende manier,” zegt auteur dr. Xavier Rosello van het Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC), Madrid, Spanje. “Dit zou zowel over- als onderbehandeling moeten voorkomen en leiden tot de beste uitkomsten en gebruik van middelen. Traditionele methodes vertrouwen op klinische inschatting, ervaring en persoonlijke overtuigingen en zijn daarom inconsistent en kunnen onnauwkeurig zijn.”

Het artikel is een resultaat van de ESC Prevention of Cardiovascular Disease Programme van het European Association of Preventive Cardiology (EAPC) in samenwerking met de Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professions (ACNAP) en de Acute Cardiovascular Care Association (ACCA). Het werd ook gepubliceerd in European Heart Journal – Acute Cardiovascular Care en het European Journal of Cardiovascular Nursing

Vind het artikel online op Eur J Prev Cardiology Bron: persbericht ESC, 25 jun 2019

Deel deze pagina met collega's en vrienden: