Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verhoogd troponine na inspanning voorspeller van CVD en sterfte

Nieuws - 13 aug. 2019

Verhoogd troponine na langdurig wandelen was geassocieerd met verhoogd risico op CVD en vroegtijdige sterfte in een studie van 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. In de groep met hoge troponinewaarden na het wandelen kreeg 27% CVD of stierf gedurende de studie in vergelijking met 7% van de wandelaars die lage troponinewaarden hadden. Onderzoeker Thijs Eijsvogels: “Deze studie laat daarmee voor het eerst zien dat een inspanningsgebonden toename in troponine klinisch relevant is.”

Om te onderzoeken of verhoogde troponinewaarden geassocieerd zijn met uitkomsten op langere termijn hebben onderzoekers van het Radboudumc 725 wandelaars geïncludeerd tussen 2008 en 2016 en vòòr en na de eerste wandeldag bloed afgenomen om troponinewaarden te bepalen. Gedurende follow-up werd jaarlijks contact opgenomen met de deelnemers om uitkomsten vast te stellen.

Onderzoeker Vincent Aengevaeren: “Sporten kun je beschouwen als een stresstest voor het hart, en wandelaars met een hoge troponineconcentratie hebben mogelijk een voorstadium van een hart- of vaatziekte die nog niet gediagnosticeerd is. Onze bevinding kan daarom in de toekomst wellicht bijdragen aan de vroegtijdige herkenning van kwetsbare individuen, zodat een passende behandeling kan worden opgestart.”

Bron: persbericht Radboudumc, 13 augustus 2019 Deze studie is gepubliceerd in Circulation

Deel deze pagina met collega's en vrienden: