Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Optimale dosering van HF medicatie aanzienlijk lager in vrouwen met HF

Nieuws - 26 aug. 2019

Optimale dosering van medicatie is aanzienlijk lager in vrouwen met hartfalen (HF) in vergelijking met mannen, volgens een studie door de UMCG, dat gepubliceerd is in The Lancet.

De aanbevolen dosering van bètablokkers is vergelijkbaar voor mannen en vrouwen in HF, zoals beschreven in internationale richtlijnen. Deze richtlijnen zijn echter gebaseerd op resultaten van studies die voor het grootste gedeelte (80% of meer) mannen includeerden en studies hielden geen rekening met geslachtsverschillen. Bernadet Santema onderzocht de verschillen in gebruik van bètablokkers en ACE-remmers/ARBs tussen mannen en vrouwen in HF patiënten.

Optimale dosering van HF medicatie in vrouwen blijkt ~50% van de huidige aanbevolen dosering te zijn en vrouwen met HF profiteren van lagere dosering van HF medicatie. Deze resultaten moeten niet verkeerd geïnterpreteerd worden wat zou kunnen leiden tot onderbehandeling in vrouwen met HF. Meer onderzoek naar de geslachtsverschillen is nodig volgens de onderzoekers van deze studie. Verschillen in lichaamsgrootte en gewicht, proportie lichaamsvet en circulerend bloedvolume kunnen een effect hebben op de optimale dosering van medicatie en vrouwen maken vaker serieuze nadelige effecten mee dan mannen.

Professor Adriaan Voors, hoogleraar cardiologie van het UMCG: ‘Als je er op terugkijkt, is het opmerkelijk dat de wetenschap decennialang zo weinig aandacht heeft gehad voor de verschillen tussen mannen en vrouwen, terwijl het zo voor de hand ligt dat deze er zijn. Soms komen de grootste doorbraken voort uit hele simpele vragen. De resultaten die wij vinden, zouden best van toepassing kunnen zijn op nog veel meer indicatiegebieden’.

Bron: persbericht UMCG , 23 augustus 2019 Lees de volledige publicatie in The Lancet

Deze inhoud is bedoeld voor medische professionals. Om dit te bekijken is registratie noodzakelijk. Registreer gratis voor onbeperkte toegang tot ons educatief materiaal.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: