Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Twee studies tonen dat een orale GLP-1RA glycemische regulatie kan verbeteren in ongereguleerde T2DM

Literatuur - Rodbard et al. & Zinman et al. - Diabetes Care 2019 Sep; dc190883 & dc190898

Oral Semaglutide versus Empagliflozin in Patients with Type 2 Diabetes Uncontrolled on Metformin: The PIONEER 2 Trial

Rodbard HW, Rosenstock J, Canani LH et al.,

Diabetes Care 2019 Sep; dc190883. https://doi.org/10.2337/dc19-0883

Efficacy, Safety and Tolerability of Oral Semaglutide Versus Placebo Added to Insulin ± Metformin in Patients with Type 2 Diabetes: the PIONEER 8 Trial

Zinman B, Aroda VR, Buse JB et al.,

Diabetes Care 2019 Sep; dc190898. https://doi.org/10.2337/dc19-0898

Introductie en methoden

Voor veel patiënten met type 2 diabetes (T2DM) is metformine monotherapie niet voldoende om adequate glycemische regulatie te behouden. Injecteerbare GLP-1 receptoragonisten (GLP-1Ras) en orale SGLT2-remmers (SGLT2i) worden nu aanbevolen als tweede keus therapie omdat ze glucoseniveaus kunnen verlagen zonder het hypoglycemierisico te verhogen, gewichtsverlies induceren en geassocieerd zijn met CV voordelen [1,2].

Semaglutide is een humane GLP-1 analoog die al beschikbaar is als wekelijkse injectie, en deze is geassocieerd met lagere HbA1c, gewichtsverlies en minder CV events in T2DM [3-9]. Een orale versie is ook ontwikkeld, geoptimaliseerd om absorptie te verbeteren door de maagmucosa. Van orale semaglutide is aangetoond dat het significant grotere daling van HbA1c en gewicht geeft ten opzichte van placebo in patiënten met T2DM dat niet onder controle is met dieet, lichaamsbeweging en orale antidiabetica, waaronder patiënten met matige nierstoornis [11-14]. De CV veiligheid van orale semaglutide is vastgesteld [15].

Twee studies die orale semaglutide evalueren zijn recentelijk gepubliceerd in Diabetes Care:

De belangrijkste eindpunten van beide studies waren verandering in HbA1c van week 1 tot week 26, en verandering in lichaamsgewicht. Beide studies gebruikten twee schatters om twee aspecten van het effectiviteitsdoel te bestuderen:

Belangrijkste resultaten

PIONEER 2 | Orale semaglutide vs. empagliflozine, in aanvulling op metforminemonotherapie

PIONEER 8 | Orale semaglutide vs. placebo, in aanvulling op insuline met of zonder metformine

Conclusie

De PIONEER 2 data tonen dat orale semaglutide, de eerste orale GLP-1RA die wordt bestudeerd voor behandeling van T2DM, superieur was aan de SGLT2i empagliflozine in het verlagen van HbA1c na 26 en 52 weken in patiënten met T2DM die niet onder controle is met metformine monotherapie. Deze vergelijking gaf geen superioriteit ten aanzien van gewichtsreductie in week 26.

PIONEER 8 toonde dosisafhankelijke en statistisch significante daling van HbA1c en gewicht ten opzichte van placebo, gedurende 52 weken in patiënten bij wie T2DM niet gereguleerd is op insuline met of zonder metformine. Semaglutide 7 en 14 mg tonen ook betere glycemische controle dan placebo in week 26, ondanks een lagere totale dagelijkse insulinedosis.

Beide trials toonden een veiligheidsprofiel dat consistent is met eerdere studies en met andere GLP-1RAs.

Referenties

Toon referenties

Vind het artikel van Rodbard et al. bij Diabetes Care Vind het artikel van Zinman et al. bij Diabetes Care

Deel deze pagina met collega's en vrienden: