Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Verlaging in bloedingen met P2Y12i monotherapie in hoog risico, PCI-behandelde patiënten

Ticagrelor with or without Aspirin in High-Risk Patients after PCI

Literatuur - Mehran R, Baber U, Sharma SK, et al. - N Engl J Med 2019, DOI: 10.1056/NEJMoa1908419

Introductie en methoden

Gebruik van krachtigere P2Y12 remmers, zoals ticagrelor, of verlengde duur van duale antiplaatjes therapie (DAPT) verlaagt ischemisch risico in patiënten met verhoogd trombotisch risico, maar dit komt met de prijs van verhoogd bloedingsrisico [1-4]. Bloedingen na PCI moeten niet onschuldig worden geacht, omdat ze geassocieerd zijn met een aanzienlijk en aanhoudend verhoogd risico op sterfte [5-7]. Strategieën om bloedingsrisico te verlagen met behoud van ischemisch voordeel omvatten het verkorten van DAPT duur met vroeg stoppen met P2Y12 remming [8-10] of stoppen met aspirinegebruik om aspirine-gerelateerde bloedingen te voorkomen [11].

De Ticagrelor with Aspirin or Alone in High-Risk Patients after Coronary Intervention (TWILIGHT) trial onderzocht of ticagrelor monotherapie superieur zou zijn aan DAPT in het verlagen van klinische relevante bloedingen zonder een verhoging in ischemisch risico in hoog risico patiënten na PCI en die de 3-maanden DAPT periode met ticagrelor en aspirine hadden afgemaakt.

Dit was een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbelblinde klinische trial. Patiënten die in aanmerkingen kwamen moesten ten minste één extra klinisch kenmerk en één angiografisch kenmerk hebben, wat geassocieerd is met een hoog risico op ischemische of bloedingsevents. Alle patiënten ontvingen ticagrelor en aspirine na PCI. Drie maanden na ziekenhuisontslag werden 7119 patiënten zonder grote bloedingsevents of ischemische events gerandomiseerd naar aspirine of placebo in aanvulling op ticagrelor voor een periode van 12 maanden.

Primair eindpunt was eerste voorval van BARC type 2, 3 of 5 bloeding. Belangrijk secundair eindpunt was eerste voorval van sterfte door alle oorzaken, niet-fatale MI of niet-fatale beroerte.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

De TWILIGHT trial toonde aan dat in hoog risico patiënten na PCI en 3-maanden behandeling met ticagrelor en aspirine, ticagrelor monotherapie resulteerde in verlaging van bloedingen zonder ischemische schade in vergelijking met continue gebruik van ticagrelor en aspirine, na een periode van 12 maanden.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op N Engl J Med

Deel deze pagina met collega's en vrienden: