In-hospital PCSK9-remmer starten na ACS helpt bij bereiken LDL-c streefwaarde na 8 weken
Evolocumab for Early Reduction of LDL-Cholesterol Levels in Patients with Acute Coronary Syndromes (EVOPACS)
Introduction and methods
Het risico op recidief events in patiënten met acuut coronair syndroom (ACS) is met name hoog na het index event [1]. Vroege, in-hospital initiatie van hoge-intensiteit statinetherapie verlaagt het optreden van vroege events. Terwijl statines aanvullende gunstige effecten hebben die een rol kunnen spelen in deze risicoreductie in de acute periode na ACS [2], wordt gedacht dat het voordeel ten minste deels gemedieerd wordt door afname van LDL-gerelateerd risico.
Statines hebben een vertraagde werking. Veel ACS patiënten behalen streefwaarden niet met intensieve statinetherapie alleen [3]. Daarom heeft snelle en meer potente LDL-c verlaging mogelijk potentieel therapeutisch voordeel in deze patiënten.
Van PCSK9 antilichamen is aangetoond dat ze snel en effectief LDL-c niveaus verlagen. Evolocumab verminderde ernstige CV events in de context van secundaire preventie [4]. Evolocumab is geëvalueerd van enkele maanden tot 11 jaar na een myocardinfarct (MI) [5], maar PCSK9 antilichaambehandeling is niet geëvalueerd in de zeer hoog-risico, acute fase van ACS.
Daarom werd een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd om evolocumab te beoordelen, in-hospital toegediend in patiënten die presenteren met ACS, ten opzichte van met alleen hoge-intensiteit statines. Deze EVOPACS studie was op initiatief van onderzoekers. Patiënten die niet op richtlijn-aanbevolen streefwaarden waren ondanks eerdere hoge-intensiteit statinetherapie, of diegenen van wie voorspeld werd dat ze deze doelstelling niet zouden halen op nieuw gestarte hoge-intensiteit statine werden geïncludeerd. Patiënten die werden opgenomen voor non-ST elevation ACS (NSTE-ACS) waarbij symptomen <72 uur begonnen of ST-elevatie MI (STEMI) waarbij de symptomen <24 uur begonnen voor screening kwamen in aanmerking voor inclusie. 308 Patiënten werden gerandomiseerd (1:1) naar evolocumab 420 mg per vier weken of placebo. Studiemedicatie op baseline werd zo snel mogelijk (<24 uur) na randomisatie gegeven. Het primaire effectiviteitseindpunt was % verandering in berekend LDL-c van baseline tot 8 weken.
Belangrijkste resultaten
- %Verandering in LDL-c van baseline tot week 8 verschilde significant tussen de evolocumab- (-77±15.8%, van gemiddeld 3.61 tot 0.79 mmol/L) en de placebogroep (-35.4±26.6%, van 3.42 tot 2.06 mmol/L). Least-squares gemiddeld verschil was -40.7% tussen de groepen (95%CI: -45.2 to -36.2).
- Daling van LDL-c levels was evident na 4 weken en hield stand tot 8 weken.
- 95.7% Van de patiënten in de evolocumabgroep had LDL-c <1.8 mmol/L na 8 weken, ten opzichte van 37.6% in de placebogroep.
- Ten opzichte van placebo, was evolocumabbehandeling geassocieerd met reducties van 26.5% in totaal cholesterol, 34.2% in apolipoproteïne B, 34.6% in non-HDL-c (alle P<0.001) en 20% in triglyceriden (P=0.024). HDL-c was hoger met 4.8% (P=0.03), en apolipoproteïne A1 was niet significant veranderd.
- Beide behandelgroepen tonen vergelijkbare percentages patiënten die nadelige events, ernstige nadelige events en events die leiden tot stoppen met studie medicatie doormaakten. Musculoskeletale pijn werd het meest gerapporteerd (5.8% vs. 2.6%, P=0.16). 7.7% vs. 7.2% van de patiënten maakten ernstige nadelige events door in respectievelijk de evolocumab- en placebogroep.
Conclusie
Dit is de eerste studie die therapie met een PCSK9-remmer, gestart tijdens opname, evalueert in patiënten die met ACS presenteren. Evolocumab was geassocieerd met een aanzienlijk grotere LDL-c daling na 8 weken ten opzichte van placebo, in aanvulling op hoge-intensiteit statinetherapie. Meer dan 95% van de patiënten op evolocumab bereikte de LDL-c streefwaarde van <1.8 mmol/L na 8 weken.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: